Przetwornica podwyższająca na MC34063A

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik
Posty: 736
Rejestracja: 13 sie 2005, 21:38
Lokalizacja: Szczecin

Przetwornica podwyższająca na MC34063A

Post autor: M@ciej » 25 lis 2008, 20:50

Witam wszystkich :)

Chciałem zbudować przetwornicę podwyższającą napięcie na układzie MC34063A. Schemat zaczerpnąłem z projektu "Przetwornica do lamp Nixie".

Mój problem polega na tym, że nie mogę w niej ustawić napięcia wyższego niż 200-250V. 200V udaje się osiągnąć w miarę łatwo, natomiast chcąc podkręcić wyżej, napięcie wzrasta już nieznacznie, za to znacznie wzrasta pobór prądu.

Czy ten układzik ma jakieś zabezpieczenia/ograzniczenia do 250V? Z noty katalogowej nie wynika to wprost.

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 26 lis 2008, 9:26

Ograniczenia do konkretnego napięcia mieć nie może, bo układ "nie wie" jakie jest napięcie na wyjściu. Natomiast z noty wynika, że typowa aplikacja jako step-up converter daje na wyjściu napięcie rzędu 30V a nie 200 (schemat w nocie), więc może za dużo wymagasz. Druga sprawa - jaki masz tam użyty dławik? Myślę że do uzyskania tak wysokiego napięcia należałoby go inaczej dobrać. I ostatnia nieco trywialna sprawa - może kondensator na wyjściu masz na napięcie niższe niż to które chcesz uzyskać? Wtedy po przekroczeniu maksymalnego napięcia kondensatora będzie on przepuszczał pewien prąd obciążający przetwornicę, stąd wzrost prądu na wejściu i brak wzrostu napięcia.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik
Posty: 736
Rejestracja: 13 sie 2005, 21:38
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: M@ciej » 26 lis 2008, 16:36

Użyłem dławika 100uH a kondensatory to: 1x10uF/400V elektrolit + 2x2,2uF/400V blokowe. Do załączania dławika użyłem MOSFETa IRF640.

Dar.El
-
Posty: 65
Rejestracja: 10 lut 2007, 20:18
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Dar.El » 27 lis 2008, 21:40

Witam
Na tym scalaku nie uzyskasz więcej, ma ograniczenia wypełnienia przebiegu PWM. Spróbuj na UC3843.

elektron
-
Posty: 31
Rejestracja: 23 lip 2005, 21:03

Post autor: elektron » 28 lis 2008, 21:34

No to jakim cudem autor tego projektu wycisnął ponad 400V
http://and.elektroda.net/elektronika/proste/dozymetr/

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 28 lis 2008, 22:27

Napięcie wyjściowe nie zależy od wypełnienia. To znaczy nie można na podstawie wypełnienia określić maksymalnego możliwego do uzyskania napięcia. Wszystko to kwestia odpowiedniego doboru elementów. Nie można natomiast przekroczyć jakieś określonej mocy. Autor podanego wyżej projektu wycisnął 400V bo nie potrzebuje praktycznie żadnej mocy - rurka geigera-mullera praktycznie nie obciąża przetwornicy, o czym świadczy chociażby szeregowy rezystor 10MΩ. M@ciej, jakiego prądu oczekujesz na wyjściu?

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik
Posty: 736
Rejestracja: 13 sie 2005, 21:38
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: M@ciej » 08 gru 2008, 9:24

Nie wiem, co się dzieje z tym forum, jak napiszę posta, każe się ponownie logować, (pomimio, że jestem już zalogowany) a po ponownym zalogowaniu pojawia się puste okno i treść posta idzie ... na spacer.

Potrzebuję ładować kondensator 4,4uF/400V w czasie 1,25-1,50 sekundy prądem (ładowania) do 50mA.

ODPOWIEDZ