pproblem z płytką logicmaster (kurs cpld)

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

pproblem z płytką logicmaster (kurs cpld)

Post autor: olo16 » 11 wrz 2008, 20:29

Po zapogramowaniu układu programam testewym (z elportalu) cały czas świeci się kropka na wyśw. 7-segmentwowych, czyli jakby cały czas układ odbierał pdczerwień, nawet jak zasłaniam diodę itp. Pomocy!

alaris
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 21 lut 2006, 14:56
Lokalizacja: Gorzow/Poznan

Post autor: alaris » 11 wrz 2008, 22:14

To normalne, diode trzeba zaslonic BARDZO dokladnie. Sprobuj zalozyc czarna rurke termokurczliwa - wsun ja do samego konca diody i wylot zaslon reka. Powinno pomoc. Jezeli nie - pisz, cos wymyslimy :)

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 11 wrz 2008, 22:57

w artykuje opisującym płytke jest wzmianka, iz mogą wystąpic problemy z wysterowaniem jednego wyjścia- nie pamietam teraz czy to akurat to wyjście ale łatwo to sprawdzić sięgając do tego artykułu (chętnie bym to zrobił gdybym go miał pod ręką :roll: )

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 12 wrz 2008, 19:08

gwozdex pisze:w artykuje opisującym płytke jest wzmianka, iz mogą wystąpic problemy z wysterowaniem jednego wyjścia- nie pamietam teraz czy to akurat to wyjście ale łatwo to sprawdzić sięgając do tego artykułu (chętnie bym to zrobił gdybym go miał pod ręką :roll: )
Z tego co pamiętam to te wyjścia nie były podłączone :wink:

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 12 wrz 2008, 19:25

alaris pisze:Sprobuj zalozyc czarna rurke termokurczliwa - wsun ja do samego konca diody i wylot zaslon reka.
Nestety, nie mam takiej pod ręką. Będę miał prawdopodobnie w ponieziałek.

alaris
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 21 lut 2006, 14:56
Lokalizacja: Gorzow/Poznan

Post autor: alaris » 12 wrz 2008, 19:32

Mozesz jeszcze ewentualnie zrobic dwie inne rzeczy:
* wymienic rezystor R32 na 1k lub 4.7k - wtedy dioda IRED bedzie traktowana mniejszym pradem i bedzie emitowac mniej podczerwieni. Jej zasloniecie powinno byc latwiejsze
* zewrzec wyprowadzenia diody srubokretem - wtedy nie bedzie w ogole swiecic i kropka powinna zgasnac, po rozwarciu wszystko wroci do normy
W moim przypadku nasuniecie czarnej rurki termokurczliwej do konca diody rozwiazalo problem.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 12 wrz 2008, 20:56

alaris pisze:zewrzec wyprowadzenia diody srubokretem - wtedy nie bedzie w ogole swiecic i kropka powinna zgasnac, po rozwarciu wszystko wroci do normy
Jest jak napisałeś, ale nie mam zbytniej możliwości wymiany tego rezystora, bo nie umiem lutować SMD.

alaris
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 21 lut 2006, 14:56
Lokalizacja: Gorzow/Poznan

Post autor: alaris » 12 wrz 2008, 21:25

Jest jak napisałeś, ale nie mam zbytniej możliwości wymiany tego rezystora, bo nie umiem lutować SMD.
Sugeruje to, ze uklad pracuje prawidlowo, a Twoje wczesniejsze problemy wynikaja z niedokladnego zasloniecia diody IRED. Kup ta rurke termokurczliwa (CZARNA !!!) i powinienes miec problem z glowy :)

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 13 wrz 2008, 8:25

Kup ta rurke termokurczliwa (CZARNA !!!) i powinienes miec problem z glowy
Jak już napisałem, będę maiał okazję w poniedziałek, jęśli to nic nie da, to wtedy napiszę.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 13 wrz 2008, 19:06

Witam!
Mam problem z dostaniem potrzebnego do budowy układu generatora 24MHz. Można go jakoś zastąpić?
(Muszę pogrzebać w starych rupieciach- w złomie komputerowym powinno coś takiego być.)

alaris
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 21 lut 2006, 14:56
Lokalizacja: Gorzow/Poznan

Post autor: alaris » 13 wrz 2008, 19:25

Mam problem z dostaniem potrzebnego do budowy układu generatora 24MHz. Można go jakoś zastąpić?
W Poznaniu mozna go bez problemu kupic w sklepie elektronicznym. Istnieje rowniez mozliwosc jego zamowienia w sklepie internetowym, np:
http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.p ... ator+24MHz
Zasadniczo mozesz wstawic inna wartosc, od 12MHz uklad powinien praowac normalnie. Jezeli jednak tak zrobisz, bedziesz musial to uwzglednic implementujac na plytce projekty. W przypadku oprogramowania testowego dostepnego na Elportalu (tego do sprawdzenia plytki) musialbys wtedy zmienic dzielnik czestotliwosci, tak aby na diode IRED trafilo 36kHz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 13 wrz 2008, 21:41

Na bardzo starych kontrolerach do IDE były takie kwarce.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 15 wrz 2008, 13:04


alaris
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 21 lut 2006, 14:56
Lokalizacja: Gorzow/Poznan

Post autor: alaris » 15 wrz 2008, 17:22

W ZADNYM WYPADKU! Ten generator teoretycznie by sie nadawal, ale ma inna obudowe - "prostokatna" zamiast "kwadratowej". Ale doceniamy dobre checi :)

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 17 wrz 2008, 8:07

Jeśli chodzi o mój problem, to rurka termokurczliwa załatwiła sprawę.

ODPOWIEDZ