Zasilacz beztransformatorowy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik
Posty: 248
Rejestracja: 16 maja 2008, 20:45
Lokalizacja: Cieszyn

Zasilacz beztransformatorowy

Post autor: AWS 303 » 26 sie 2008, 19:22

Witam.
Chciałbym zrobić zasilacz beztransformatorowy. Wiem, o tym, że na wyjściu może być wysokie napięcie, itp. :mrgreen:
Czy warto takiego zrobić?
http://www.sklep.avt.pl/p/pl/484096/zas ... ntazu.html

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 26 sie 2008, 19:39

Zależy do czego Ci to potrzebne. Jeśli chcesz czymś takim zasilać konkretne urządzenie stanowiące stałe, niewielkie obciążenie to zależnie od tego co to za urządzenie pomysł może mieć sens. Na pewno nie nada się to jako zasilacz uniwersalny, bo straty byłyby za duże.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 26 sie 2008, 19:58

To zależy do czego chcesz używać. Mała wydajność prądowa, duże szanse na porażenie a koszt podobny jak zakup małego trafka sieciowego. Jedynymi plusami są parametry wyjściowe takie jak chcemy oraz możliwość dużej miniaturyzacji.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 22 sty 2006, 19:51
Lokalizacja: S.M.
Kontakt:

Post autor: robson » 26 sie 2008, 20:29

To może Ci pomóc.Dosyć dobrze opisane zagadnienie. Ja dla świętego spokoju nie stosuje tego typu rozwiązań, no chyba, że urządzenie zaopatrzymy w porządną, odizolowaną obudowę.zasilacz beztransformatorowy

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik
Posty: 248
Rejestracja: 16 maja 2008, 20:45
Lokalizacja: Cieszyn

Post autor: AWS 303 » 26 sie 2008, 21:17

Mam urządzonko, które pobiera max. 40mA, chcę je wepchać do małej obudowy, dlatego zasilacz beztransformatorowy.

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 27 sie 2008, 0:03

Warto zawsze stosuje zasilacz beztransformatorowy bo zajmuje malo miejsca a urządzenie jak jest w plastikowej obudowie to nikogo nie popieści, ale uwazaj przy uruchamianiu urzadzenia zebyś sie nie zapomnial i nie dotknął nawet potencjału gdzie ci sie wydaje ze jest male napiecie bo w rzeczywistosci moze tak nie być

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik
Posty: 248
Rejestracja: 16 maja 2008, 20:45
Lokalizacja: Cieszyn

Post autor: AWS 303 » 27 sie 2008, 19:34

Jakie wymiary ma ta płytka do zasilacza z linku? Bo chcę kupić do tego jakiegos plastikowego gotowca...

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 27 sie 2008, 22:12

zasilacz beztransformatorowy daje sie na plytce razem z resztą ukłądu a nie osobno...Osobno to sobie zrob transformatorowy.

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik
Posty: 248
Rejestracja: 16 maja 2008, 20:45
Lokalizacja: Cieszyn

Post autor: AWS 303 » 28 sie 2008, 9:05

A po co mam robić nową płytkę, pod zasilacz i układ, jak można połączyć zasilacz z układem przewodami?

ODPOWIEDZ