Zinio reader wymagania sprzętowe

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Zinio reader wymagania sprzętowe

Post autor: jareks91 » 16 sie 2008, 13:06

Witam,

Mam problem z Zinio readerem, spelniam minimalne wymagania sprzetowe podane na stronie a mimo to magazyn "szarpie" Chodzi o to jak przesuwam łapką strone to nie przechodzi plynnie tylko szarpie czy u was tez tak jest? Jakie trzeba mnieć wymagania zeby to czytać wkoncu ??

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 16 sie 2008, 13:25

Może to problem sterowników do karty graficznej, też tak miałem bez sterowników ale w Windowsie.

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 16 sie 2008, 15:31

Nie no sterowniki są wporządku wszystko mi dziala Windowsowskie okienka nie szarpie tylko Zinio Readera, wam nie szarpie przy zblizeniu i przesuwaniu łapką? CZy zeby pozbyc sie szarpania nalezy kupic lepszą grafike pamiec czy procka?

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 16 sie 2008, 15:32

Podaj konfigurację sprzętową komputera, bo tak ciężko cokolwiek spekulować.

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 16 sie 2008, 18:06

Mam AMD Athlon XP 2000+ , 512MB ramu i Radeon 9000 Mam też na plycie zintegrowaną karte graf 16MB ale na tej zintegrowanej jak i na RAdeonie dziala tak samo. Co zmienić żeby to chodzilo bo minimalne to spelniam...

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik
Posty: 1375
Rejestracja: 27 lis 2007, 17:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Luminofor » 16 sie 2008, 18:12

No wiesz to, że spełniasz minimalne wymagania sprzętowe ma tu niewiele do rzeczy.
Wymagania te dotyczą samego programu bez wczytanych dokumentów.
Jeżeli otwierasz nim pliki ważące po kilkadziesiąt MB, to przy twojej ilości pamięci RAM może zwyczajnie brakować RAM-u.
Nie podałeś, jaki masz system operacyjny - jeżeli vista czy XP SP3 to się nie dziw - sam system zajmuje większość RAM-u i inne programy muszą "się chować" do dyskowej pamięci wirtualnej co powoduje ich spowolnione działanie.
Jeżeli jesteś pewien, że ze sterownikami wszystko w porządku, to wg mnie wina leży w zbyt małej ilości pamięci RAM, pamiętaj też, że nowe programy zżerają dużo RAM-u.
Aha i w jednym czasie używaj tylko jednej karty graficznej, jak używasz tego radka, to wyłącz ta zintegrowaną w BIOS-ie.

Pozdrawiam.

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 17 sie 2008, 21:16

MAM XP SP 2 i czytam EDW Patrząc na wykorzystanie Pamieci RAM po otwarciu Zino Readera mam 130MB RAMu wolnego wiec to raczej nie od tego :-( a sterowniki na 100% dobre...wiec juz nie wiem co moze byc nie tak...

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 17 sie 2008, 21:24

... Aha i w jednym czasie używaj tylko jednej karty graficznej, jak używasz tego radka, to wyłącz ta zintegrowaną w BIOS-ie.

Pozdrawiam. ...
Najczęściej po dołączeniu "zewnętrznej" karty graficznej, karta zintegrowana z płytą główną samoczynnie się wyłącza i nie trzeba jej wyłączać w biosie. Większość płyta głównych chyba nawet nie ma takiej opcji. Jest natomiast możliwość wyłączenia zintegrowanej kraty muzycznej w biosie, jeśli korzystamy z innej o lepszych parametrach.

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 20 sie 2008, 0:03

NA innym kompie lapku:
Penium 4 2.8Ghz, 1GB ramu, radeon IGP 345M, Windows XP. Szarpie lecz troche mniej, ale nadal szarpie.
Jakie do licha ten program ma wymagania ??

elemaniac
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 07 maja 2008, 17:09
Lokalizacja: Puławy
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 20 sie 2008, 10:22

jareks91, to może trzeba wyłączyć proces w windzie?
U mnie taki jeden cały czas miał 99% i jak go wyłączałem to PC oddychał już spokojnie.
UWAGA : Procesu bezczynności (ten na końcu listy [99%]) wyłączyć nie możesz więc nie próbuj :mrgreen:

Aha i jak się tam dostać? Ctrl+Alt+Del i wchodzimy w zakładkę "Procesy".

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 20 sie 2008, 14:07

a wy jakie macie parametry i czy wam nie szarpie?? Chodzi mi o zblizenie i przesuwanie "łapką" strone

ODPOWIEDZ