Mikrofon bezprzewodowy na pasmo 88-108MHz

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Mirekxxx
-

Mikrofon bezprzewodowy na pasmo 88-108MHz

Post autor: Mirekxxx » 19 maja 2008, 18:05

Złożyłem model J-244 i niewiem jak to uruchomić,próbuje i nic :?:

flyfather
-

Post autor: flyfather » 19 maja 2008, 22:22

Oprócz trymera tam nie ma nic do regulowania. Jeśli wszystko złozyłeś prawidłowo, to zrób tak:
Połóz zestaw przed grającym telewizorem i spróbuj odebrać tę audycję na radiu z wysokim UKF. Jeśli nic nie odbierzesz pokręcaj trymerem (po troszeczku) i znowu próbuj odebrać audycję na radiu - tak do skutku. Jeśli się nie uda, to coś skopsałeś. Sprawdź mikrofon i biegunowość jego wlutowania w układ. Daj znać, co zdziałałeś. Pozdrawiam, flyfather.

Awatar użytkownika
leszekk
-
Kontakt:

Post autor: leszekk » 20 maja 2008, 12:17

Wlutowałeś zworę obok trymera i antenę (przewód w izolacji ok 30cm). Podczas strojenia ustaw na wolne pasmo UKF żeby były same szumy, kręć trymerem powoli (najlepiej plastikowym narzędziem) aż w radiu znikną szumy i powinien działać mikrofon. Radio najlepiej jak ma zwykłą antenę teleskopową.

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 20 maja 2008, 20:11

Mirekxxx, radził bym posprawdzać luty czy gdzieś nie ma zimnego itd.

Mirekxxx
-

Post autor: Mirekxxx » 21 maja 2008, 0:03

flyfather pisze:Oprócz trymera tam nie ma nic do regulowania. Jeśli wszystko złozyłeś prawidłowo, to zrób tak:
Połóz zestaw przed grającym telewizorem i spróbuj odebrać tę audycję na radiu z wysokim UKF. Jeśli nic nie odbierzesz pokręcaj trymerem (po troszeczku) i znowu próbuj odebrać audycję na radiu - tak do skutku. Jeśli się nie uda, to coś skopsałeś. Sprawdź mikrofon i biegunowość jego wlutowania w układ. Daj znać, co zdziałałeś. Pozdrawiam, flyfather.
Witaj flyfather,

Zrobiłem tak jak mówiłes i nic.Niewiem czy dobrze podłączyłem
tranzystory chodzi o ich oznakowanie wkładałem je tak jak było narysowane na
płytce.A mikrofonu jedna końcówka idzie na minus? Aczy ten trimer ma się
obkręcać w nieskończoność?

flyfather
-

Post autor: flyfather » 21 maja 2008, 8:31

1. Do minusa podłączmy końcówkę mikrofonu połączoną z metalową obudową. Przy odwrotnym połączeniu elekret może "iść na spacer". Popróbuj z innym egzemplarzem.
2. Sprawdź napięcia na tranzystorach lub przy odłączonym zasilaniu zbadaj tranzystory omomierzem tak, jak się bada diody.
3. Zbadaj diodę pojemnościową, i sprawdź, czy ją dobrze wlutowałeś (polaryzacja).
4. Trymer kręci się naokoło, tak ma być. Rotor i stator mają swoje pola, które przy kręceniu zachodzą na siebie mniej lub bardziej i w ten sposób zmienia sie pojemność. Kręć b. powoli, zgodnie z instrukcją.
5. Pomierz opory - jest ich niewiele - ja wszystkie sprawdzam przed wlutowaniem, bo są pomyłki w oznaczeniach.
6. Zakładam, że podpowiedzi Leszkka i Elemaniaca już uwzględniłeś. Pozdrawiam, flyfather.

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 21 maja 2008, 13:36

No cóż.
Kolego Mirekxxx, w kitach jabla są schematy ideowe - wiem bo sam składałem kilka.
Ale o co mi chodzi?
Mianowicie można trochę pokombinować i zmodyfikować i podać źródło sygnału( :!: NIE BEZPOŚREDNIO :!: ) np. z mp3
Jest jeszcze w jablu taki kit gdzie na wejście można podać bezpośrednio sygnał m.cz(na ORIT, ale jak się cewkę nawinie na wiertło o innej średnicy to będzie CCIR).
Naprawdę polecam przeczytać (i ew. wyposażyć się w przeglądarkę PDF):
CZ I
CZ II
A z elektretem to tak samo jak flyfather radzę pokombinować
Aha i pasek bądź kropka na diodzie to katoda.

ODPOWIEDZ