Recycling, czyli wykorzystanie elementów z odzysku...

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 05 kwie 2004, 8:38
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Post autor: gaweł » 09 maja 2008, 14:02

elemaniac pisze:Ja swoją drogą niedawno rozkręcałem starą drukarkę igłową Star lc-...
- Pamięć EPROM (AMD 1986r.)
Na szczęście, układy scalone, to nie ryba, od leżenia nie psują się, i można coś z tego zrobić. Sugeruję by nie psuć do końca elementów mechaniki, to można by coś z tego ciekawego zrobić.

elemaniac
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 07 maja 2008, 17:09
Lokalizacja: Puławy
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 09 maja 2008, 14:15

Zgodzę się z tobą, ale mój brat zanim pomyśli to zrobi... .
Kiedy mnie nie było w domu wsadził ten EPROM do p.prototypowej dość nieotrożnie.
Werdykt? Połamane dwie nóżki!
NADAJE SIĘ JEDNAK DO REGENERACJI

Słyszałem, że da się skasować EPROMy halogenówką.
Czy to prawda?

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 09 maja 2008, 14:19

elemaniac pisze:Słyszałem, że da się skasować EPROMy halogenówką.
Jeżeli nie ma filtra UV to może się skasuje, choć trzeba uważać, aby kostek nie przegrzać.

A co do drukarki - jak rozmontowaliście mechanikę to szkoda wielka,
z takiej starej igłówki można sobie zrobić eksperymentalny skaner: zamiast głowicy
montuje się oświetlacz (choćby led lub laserek) i fotoelement. Oczywiście trzeba
zmodyfikować sterowanie i to oprogramować...ale zabawa może przy tym być niezła.

elemaniac
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 07 maja 2008, 17:09
Lokalizacja: Puławy
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 09 maja 2008, 14:34

tasza pisze:
elemaniac pisze:Słyszałem, że da się skasować EPROMy halogenówką.
Jeżeli nie ma filtra UV to może się skasuje, choć trzeba uważać, aby kostek nie przegrzać.

A co do drukarki - jak rozmontowaliście mechanikę to szkoda wielka,
z takiej starej igłówki można sobie zrobić eksperymentalny skaner: zamiast głowicy
montuje się oświetlacz (choćby led lub laserek) i fotoelement. Oczywiście trzeba
zmodyfikować sterowanie i to oprogramować...ale zabawa może przy tym być niezła.
Szkoda, że dopiero teraz się o tym dowiedziałem :sad:
tasza pisze:A co do drukarki - jak rozmontowaliście mechanikę
Robiłem to sam, a nie z bratem. Jego nie interesuje elektronika.


Może trafi się jeszcze jakaś drukarka.

PS tasza robiłaś to kiedyś :?: :!:

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 09 maja 2008, 14:55

Nie, ale kolega z akademika próbował...z commodorowską MPS1230 bodajże...
Ona miała i IEC625 i Centronics, padła natomiast głowica. Wiem, że sterowanie
zostało bez zmian (to znaczy przesów głowicy i papieru), aby DOS mógł drukować,
a zamiast głowicy było zamontowane "COŚ", co niby zwracało 1 i 0 zależnie co
aktualnie było nabazgrane na kartkach...nie wiem jak to się skończyło, bo kontakt
sie w pewnym momencie urwał... ale myślę, że taki - pseudo-skaner jest realny
do wykonania, choćby z ciekawości - jak na koniec zadziała

elemaniac
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 07 maja 2008, 17:09
Lokalizacja: Puławy
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 09 maja 2008, 14:59

A dużo on tam zmieniał?
(Mam na myśli: podłączenie fotodiody/tranzystora do wej. głowicy)
W jakim języku był napisany program?

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 09 maja 2008, 15:07

Z tego co pamiętam głowica została nieco zdewastowana (przypiłowana) tak aby
tam zamontować płytkę z elektroniką (jakieś światło + fotoelement), sterowanie pewnie
pchało sygnały w cewki głowicy, tyle że jej (jako głowicy drukującej) już nie było...

[ Dodano: 2008-05-09, 16:08 ]
elemaniac pisze:W jakim języku był napisany program?
turbo pascal 7.0 pod DOS

elemaniac
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 07 maja 2008, 17:09
Lokalizacja: Puławy
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 09 maja 2008, 17:18

Skąd drukarka wiedziała, że fotoelement jest naświetlony czy nie?
Jeżeli jest to niewiadome nieoczekuję odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2008, 20:24 przez elemaniac, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 02 mar 2007, 19:39
Lokalizacja: Znad Jezioraq

Post autor: PiotrekEl » 09 maja 2008, 17:33

Są specjalne czujniki odbiciowe. Używa się ich również w robotach typu LINE FOLLOWER. Np TCRT1000. Są one umieszczane kilka mm nad powierzchnią i jeśli światło IR się odbije to otwiera fototranzystor. Tak się sprawdza czy powierzchnia jest czarna czy biała (jasna lub ciemna).
Są też inne mniejsze czujniki ale nie pamiętam symboli.
Poza tym jakby się uprzeć można zastosować diody IR i fototranzystory :mrgreen:

elemaniac
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 07 maja 2008, 17:09
Lokalizacja: Puławy
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 09 maja 2008, 19:38

Wiem, że są. Mi chodziło o to gdzie to było podłączone. Czy bezpośrednio do LPT, czy do płytki sterującej w drukarce i ew. jak.

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 02 mar 2007, 19:39
Lokalizacja: Znad Jezioraq

Post autor: PiotrekEl » 09 maja 2008, 19:50

Aha. To przepraszam źle zrozumiałem.
A podłączyć można do LPT albo mikrokontrolera i wpisywać dane do tablicy dwuwymiarowej. Rozdzielczość by była z tego marna
tasza pisze: ...ale zabawa może przy tym być niezła.
Też mi się tak wydaje :grin:

elemaniac
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 07 maja 2008, 17:09
Lokalizacja: Puławy
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 10 maja 2008, 9:40

PiotrekEl pisze: Rozdzielczość by była z tego marna
To fakt, ale skaner przynajmniej masz HOMEMADE :smile:

[ Dodano: 2008-05-10, 10:51 ]
Co do oprogramowania - najlepiej napisać w delphi.
:idea: Mam pomysł! :idea:
Gdyby LEDa razem z fototranzystorem umieścić w dłudopisie wydszedłby z tego kieszonkowy skaner HOMEMADE :smile:
Natomiast z kwestią odbioru sygnału z fototranzystora - RS232.
Jeżeli fototranzystor byłby otwarty podawałby dodatnie nap.na linie wejścia.

W wakacje będzie więcej czasu na kurs obsługi grafiki w dephi to popróbuję i podzielę się informacjami co z tego wyszło.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 05 kwie 2004, 8:38
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Post autor: gaweł » 11 maja 2008, 17:35

elemaniac pisze:Natomiast z kwestią odbioru sygnału z fototranzystora - RS232.
Jeżeli fototranzystor byłby otwarty podawałby dodatnie nap.na linie wejścia.
Czyli fotoelement jako źródło sygnału do transmisji szeregowej?

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 14 maja 2008, 13:36

gaweł pisze:Czyli fotoelement jako źródło sygnału do transmisji szeregowe
Ale i tak taki sygnał trzeba obrobić, aby dostosować timing do RS232 (bity startu, stopu, etc)
Można też badać go na zasadzie jest / nie ma jakąkolwiek linią wejściową RS-a lub LPT,
tyle że to chore trochę.
elemaniac pisze:Gdyby LEDa razem z fototranzystorem umieścić w dłudopisie wydszedłby z tego kieszonkowy skaner HOMEMADE
To już lepiej czytnik kodów paskowych, prawie na wszystkim toto teraz jest namalowane,
więc życia ci nie starczy aby wszystkie kody ze wszystkich pudełek w domu przeczytać.

elemaniac
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 07 maja 2008, 17:09
Lokalizacja: Puławy
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 14 maja 2008, 15:54

gaweł pisze:Można też badać go na zasadzie jest / nie ma jakąkolwiek linią wejściową RS-a lub LPT,
tyle że to chore trochę.
A kto powiedzał,że moje powysły nie są chore :mrgreen:
Coś mi się wydaje, że możnaby to podłączyć bezpośrednio pod LPT bez zabawy µprockami - chciałbym to zrobić jak najprościej i najtaniej przecież miałby to być skaner eksperymentalny.

ODPOWIEDZ