Recycling, czyli wykorzystanie elementów z odzysku...

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 17 kwie 2008, 13:06

gaweł pisze:A przy okazji, to googlając w sieci za 8048 trafiłaś na histirię 8051?
Yhym.

A co do i8048 i podobnych...w necie jest troszkę o tej kostce, choć popularnością
nie dorównuje '51.
O, to przykładowy systemik uP: http://www.geocities.com/xumicro/edu48r.gif
A to opis architektury, rozkazów etc: http://home.mnet-online.de/al/mcs-48/mcs-48.pdf

Procesor o tyle ciekawy co i kłopotliwy w "domowym" użyciu - on nie ma portu szeregowego!
Więc do jakichkolwiek zabaw trzeba rozwiązać problem ładowania kodu do zewnętrznej
pamięci...
I tu przyda się wynalazek pt. emulator pamięci EPROM, choćby taki:
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... ay&ceid=68 (sekcja Narzędzia uruchomieniowe)

[ Dodano: 2008-04-17, 14:18 ]
A i jeszcze ciekawostka - można sobie kupić expander I/O do tych procesorów,
u nas, w TME, za jedyne 27pln ( :shock: ) http://tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=82C43P

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 05 kwie 2004, 8:38
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Post autor: gaweł » 17 kwie 2008, 13:32

tasza pisze:A i jeszcze ciekawostka - można sobie kupić expander I/O do tych procesorów, u nas, w TME, za jedyne 27pln ( :shock: ) http://tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=82C43P
Jak do tej ceny dodasz jeszcze VAT, to szok cenowy będzie większy :mrgreen: . No cóż, z drugiej strony, eksponaty muzealne zawsze były w cenie :mrgreen: .

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 17 kwie 2008, 13:40

Nie wiem, czy coś przegapiłem, ale takie pytanko mam jeszcze: Jak sie programuje te epromy? jakis język asembler czy wpisuje sie same cyferki?

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 17 kwie 2008, 13:51

Programujesz kolejne komórki jakimiś wartościami z zakresu 0-255. To są pamięci a nie procki żeby istniał jakiś język programowania.

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 17 kwie 2008, 13:52

gaweł pisze:ak do tej ceny dodasz jeszcze VAT, to szok cenowy będzie większy
Wystarczy dodać koszty przesyłki i już jest febra. Podałam to jako ciekawostkę,
bo znacznie lepiej I/O rozbudować jakimiś 3-state buforami i paroma zatrzaskami typu '573.
A jak się wczytasz w te linki, co podałam....wiesz że lista rozkazów '48 jest dostosowana
do tego expandera? Włącznie z operacjami logicznymi na "zdalnym" porcie. Ale jajo, co nie?
Kulpina pisze:Jak sie programuje te epromy?
Google twoim przyjacielem...
http://wiki.xtronics.com/index.php/How_ ... g_an_EPROM

A ponownie zawracając na '48 - do pary, pod blachą starego PC można spotkać
8042 (w nowych płytach jego 'wnętrzności' są zaszyte w chipset), jeżeli ta kość ('42)
jest do wyciągnięcia to też może być ciekawie: http://devster.monkeeh.com/z80/upi42/

A tak ogólnie to: http://www.intel.com/museum/archives/request.htm
Intel ponoć udostępnia archiwalne dokumentacje (z czasów, gdy nie było netu i pdf-ów)
jak się ładnie poprosi...ciekawe czy to działa....?

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 05 kwie 2004, 8:38
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Post autor: gaweł » 17 kwie 2008, 14:40

tasza pisze:A tak ogólnie to: http://www.intel.com/museum/archives/request.htm
Intel ponoć udostępnia archiwalne dokumentacje (z czasów, gdy nie było netu i pdf-ów)
jak się ładnie poprosi...ciekawe czy to działa....?
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś działało, tj. w ubiegłym wieku. Raz napisałem do nich, to mi przysłali pocztą (normalną - nie elektroniczną) takie żenujące ksero, że od razu wylądowało w koszu.

[ Dodano: 2008-04-18, 03:22 ]
Tak, jak wcześniej pisałem umieszczam na stronie https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=425
przykład zastosowania EPROM'a. Jest to moje "wiekowe" (bo z ubiegłego wieku) urządzenie, które nigdy nie miało obudowy, a teraz po drobnym remoncie będzie miało wszystko jak trzeba.

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 18 kwie 2008, 12:39

No, to już ten wynalazek masz na stronie głównej...

Wczoraj wygrzebałam trzy stare płyty główne ('286 i '386) - w dwóch przypadkach
interface do klawiatury to był jakiś cudak - Green Fast Key cośtam cośtam....
a ostatni (gdy już straciłam nadzieję...) to rzeczywiście 8042, tylko NEC-a.
Oczywiście nalepioną miał naklejkę AMI-bios, pewnie ich wsad w środku jest.

Spróbuję dziś tę kostkę jakoś ożywić...

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 05 kwie 2004, 8:38
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Post autor: gaweł » 18 kwie 2008, 12:54

tasza pisze:...w dwóch przypadkach interface do klawiatury to był jakiś cudak - Green Fast Key cośtam cośtam....a ostatni (gdy już straciłam nadzieję...) to rzeczywiście 8042, tylko NEC-a.
A mogły by się zdarzyć jeszcze inne <coś> Key. To wszystko są inne nazwy tego samego. Nie pamiętam, czy typowy 8042 jest reprogamowalny (czy da się jemu napisać własny soft), ale jak produkcja PC'ow poszła w miliony, to szukano oszczędności wszędzie i między innymi procesory klawiaturowe bazują na ROM'ie. Wszystki <jakies> Key są kompatybilne z 8042. W mojej historii zdarzyło się kilka razy naprawić płyty główne właśnie przez wymiane tego procka a próbowałem robic różne miksty zawsze z pozytywnym skutkiem.

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 18 kwie 2008, 13:13

Jak znam życie - to możliwości są takie:
ten chip Key-cośtam to jest specjalizowany układ robiony dla producenta danej płyty
lub
to jest rzeczywiście zaprogramowany 8041|8042 tyle że ma nadrukowane "firmowe"
teksty, od producenta kości (procesora jako takiego) wyszedł - goły, bez napisów, noname.
gaweł pisze:Wszystki <jakies> Key są kompatybilne z 8042.
Tak ale na poziomie (z punktu widzenia) aplikacji czyli są kompatybilne, ale z
__zaprogramowanym pod kbd__ 8042, noga w nogę, funkcja w funkcję,
dajesz +5V i zegar z płyty = całość działa. A wewnątrz może być cokolwiek innego,
choćby jakiś ASIC.

Plan mam taki, że jak mi jakimś cudem ruszy testowa aplikacja do migania ledami
(chcę powielić http://devster.monkeeh.com/z80/upi42/, punkt 6, "8 Blinking LEDs")
to ja w miejsce tej '42 zwyczajnie włożę te Key-cośtam.
I jak mi nie zabziaka lub zwyczajnie pójdzie dymek - no to trudno, kostki do kosza.
Ale jak ruszą - to będę miała zapasowe (rezerwowe MCU) do zabawy. Czy są to '41
czy '42 - to da się zbadać programem diagnostycznym piszącym/czytającym
wewnętrzny RAM - one mają odpowiednio 128 lub 256 bajtów RAM...

Procesory 8041/42/48 robione na rynek masowy były z reguły OTP,
bardzo często (w przypadku 41,42) maska ROM była nakładana już w trakcie
produkcji kostki...jak coś było nie halo - kostki-odpadki szły do handlu w detalu
jako ROM-less.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 05 kwie 2004, 8:38
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Post autor: gaweł » 18 kwie 2008, 13:45

tasza pisze:Tak ale na poziomie (z punktu widzenia) aplikacji czyli są kompatybilne, ale z __zaprogramowanym pod kbd__ 8042, noga w nogę, funkcja w funkcję,
dajesz +5V i zegar z płyty = całość działa. A wewnątrz może być cokolwiek innego,
choćby jakiś ASIC.
Nie jest to pozbawione racji, ale ... w tamtych czasach, ASIC? Mało prawdopodobne.
tasza pisze:Plan mam taki, że jak mi jakimś cudem ruszy testowa aplikacja do migania ledami (chcę powielić http://devster.monkeeh.com/z80/upi42/, punkt 6, "8 Blinking LEDs") to ja w miejsce tej '42 zwyczajnie włożę te Key-cośtam.
I jak mi nie zabziaka lub zwyczajnie pójdzie dymek - no to trudno, kostki do kosza.
Ale jak ruszą - to będę miała zapasowe (rezerwowe MCU) do zabawy. Czy są to '41
czy '42 - to da się zbadać programem diagnostycznym piszącym/czytającym
wewnętrzny RAM - one mają odpowiednio 128 lub 256 bajtów RAM...
Narobiłaś mi smaku ...
A jakiś kompilator na te procki gdzieś znalazłaś?
tasza pisze:Wczoraj wygrzebałam trzy stare płyty główne ('286 i '386)
Ale mam dla Ciebie niespodziankę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 18 kwie 2008, 15:24

gaweł pisze:Narobiłaś mi smaku ...
Wiem.
gaweł pisze:A jakiś kompilator na te procki gdzieś znalazłaś?
No jasne, że tak: http://www.sbprojects.com/sbasm/sbasm.htm

Pobierz sobie http://www.sbprojects.com/sbasm/sba60727.zip rozpakuj do c:\sbasm
potem z załącznika leds1.zip rozpakuj pliki do c:\sbasm\leds
odpal cmd, przejdz do c:\sbasm\leds i tam

Kod: Zaznacz cały

..\sbasm leds1.asm
wyskoczy Ci listing w txt i kompilat w hex.

Schemat tego ludka przerysowałam w Kicad, bo oryginalny to odrobinę kaszanka
(nie wiem czemu ludzie nie używają magistral tylko luzem rysują kreski).

No, docelowo to hex wgram do 28C64 ponieważ kasowanie EPROM-a
mi się jakoś nie uśmiecha...opalać wolę się w solarium, a nie rtęciówką.

Wiesz, tak na oko to w jakąś godzinę można się przekonać, czy ten projekt
na http://devster.monkeeh.com/z80/upi42/ to jest fotomontaż, czy to rzeczywiście
działa...tak myślę. Niepokoi mnie tylko sposób zapięcia LATCH-a do MCU,
dziwadło to jakieś, ale też jeszcze nie wczytywałam się w dokumenację procka,
jak to zadziała na zasadzie "małpki" to będę myśleć intensywniej,
a teraz to tylko kopia.
gaweł pisze:Ale mam dla Ciebie niespodziankę
Mam zapowiedziane, że w przypadku wykrycia jakichkolwiek przywleczonych skąś,
elektronicznych gratów śpię na balkonie...więc może lepiej nie?
Załączniki
8042_test.gif
(25.96 KiB) Pobrany 425 razy
leds1.zip
paczka z kodem
(1.33 KiB) Pobrany 422 razy

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 05 kwie 2004, 8:38
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Post autor: gaweł » 18 kwie 2008, 16:35

tasza pisze:Mam zapowiedziane, że w przypadku wykrycia jakichkolwiek przywleczonych skąś, elektronicznych gratów śpię na balkonie...więc może lepiej nie?
:mrgreen: Wiesz, ja też, ale nie o to chodzi. Jest to przykład recyclingu. Właśnie piszę wypracowanie.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 kwie 2008, 18:20


Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 19 kwie 2008, 13:40

Witam!
To może i ja coś od siebie dorzucę. Poniżej kilka zdjęć z moich zbiorów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia prezentują fragment centralki alarmowej (dość starej) która lezy u mnie w szafie i czeka na 2 młodość :).

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Posty: 315
Rejestracja: 27 cze 2007, 6:34
Lokalizacja: Limanowa
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 19 kwie 2008, 13:54

Witam! Mam pytanko stosowne do tematu. Naprawilem kiedyś koledze kompa a on w zamian za to dał mi kilka płyt głownych od kompa (takich starych) i dwie od commodore C64 nie miałem jeszcze czasu ich dobrze obejrzec. Ale w oko wpadły mi takie ukałdy W24M257AK-15 jest ich osiem...

Dowiedziałem się ze to jest pamięc RAM CMOS tylko nie wiem jak zapisać do nich dane??

ODPOWIEDZ