Problem z Demultiplekserem
-
Richard47224
- -
- Kontakt:
Problem z Demultiplekserem
Witam. Muszę zrobić na pracownie trakt multiplekserowy. Mam problem tego typu iż posiadam układ UCY74151(multiplekser) i tam orientuję się gdzie są wejścia adresy i wyjścia. Lecz w układzie UCY 74154(demultiplekser) wiem gdzie są wyjścia i adresy lecz nie mam pojęcia gdzie jest wejście i jak mam połączyć te układy. Proszę o wyjaśnienie jak są oznaczone wejścia i jezeli jest to mozliwe to jak mam je połączyć.
-
Richard47224
- -
- Kontakt:
Układ 74154 jest dekoderem kodu 4-bitowego na kod not(1 z 16), ale jest możliwe zastosowanie go do budowy traktu, jak pisałeś wcześniej. Otóż, układ ma dwa wejścia G1 i G2, które pełnią rolę sygnałów typu Enable, czyli zezolenia na pracę. Stanem aktywnym jest zero logiczne. Jeżeli na którymkolwiek wejściu G1 lub G2 jest stan wysoki, to wszystkie wyjącia, bez względu na adresacę A ... D, będą w stanie wysokim. Jeżeli na obu wejściach G1 i G2 będzie 0, to na określonym przez A .. D wyjściu będzie stan 0. Można uażać, że układ 74154 demultipleksuje na na swoje wyjścia zgodnie z adresacją A .. D linię G (jako przykładowo połączenie równoległe G1 i G2).