Witam
Potrzebuje wykonac przetwornice obnizającą z 12v na około 3V do zasilania dwóch silników krokowych. Prąd pobierany z jednego z nich bedzie siegał do 4A wiec dobrzeby było żeby wydajnosc prądowa przetwornicy wynosiła ok 5A (nigdy oba silniki jednocześnie nie beda pracowały). Podstawowym źródłem zasilania układu (12V) jest instalacja oparta na akumulatorze 12V. Prosze o sugestie jak w najprostszy sposób zrwalizować taką przetwornicę
Przetwornica 12/3V ok. 5A
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja sugeruje iść w innym kierunku- zastosować sterowanie silnikiem z wykorzystaniem układu czopera (siekacza). Wystarczy na przykład zastosować układ L297 (około 10zł) i po problemie. wtedy stosujesz jak najwieksze napięcie zasilania silnika bo ono przekłada się na jego prędkość obrotową.
Najwazniejsza informacja jaką potrzebujesz to prąd znamionowy jednej cewki twojego silnika.
Układ czopera to taki który dba o to aby w cewce nie popłynął prąd większy niż ustawiony.
Poczytaj na przykład EdW 5/2006. Wszystkiego się dowiesz.
Napięcie fazy to parametr drugorzędny.
I na koniec mała zagadka: Jak myślisz, jak projektuje się układy sterowania dla silnika powiedzmy 5Nm o poborze 8A na cewkę- lub 2 tkich silnków pracujących jednocześnie?? Myślisz, że według Twojej ideii?? Pozdrawiam.
PS.
Sam przerabiałem ten temat...
Najwazniejsza informacja jaką potrzebujesz to prąd znamionowy jednej cewki twojego silnika.
Układ czopera to taki który dba o to aby w cewce nie popłynął prąd większy niż ustawiony.
Poczytaj na przykład EdW 5/2006. Wszystkiego się dowiesz.
Napięcie fazy to parametr drugorzędny.
I na koniec mała zagadka: Jak myślisz, jak projektuje się układy sterowania dla silnika powiedzmy 5Nm o poborze 8A na cewkę- lub 2 tkich silnków pracujących jednocześnie?? Myślisz, że według Twojej ideii?? Pozdrawiam.
PS.
Sam przerabiałem ten temat...