Oscyloskop i badanie karty graficznej

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
romcio703
-

Oscyloskop i badanie karty graficznej

Post autor: romcio703 » 15 sty 2008, 9:33

Witam na jednym z forum internetowych wyczytałem że serwisy komputerowe potrafią wykryć czy karta graficzna była podkręcana i narzędziem do tego służącym jest oscyloskop.Czy jest to prawdą,czy faktycznie są urządzenia potrafiące wykryć z jakimi częstotliwościami działały rdzeń i pamięć karty graficznej.Bardzo proszę o odpowiedź wiem że tutaj są sami eksperci od spraw elektroniki.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 15 sty 2008, 15:13

Podobną opinię słyszałem o procesorach komputerowych. Może te podzespoły posiadają jakąś wbudowaną w procesor graficzny, czy też główny komputera pamięć która rejestruje warunki pracy podzespołu. Wystarczy odczytać dane i już wiadomo jak była używana karta graficzna czy też procesor.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 15 sty 2008, 19:31

Raczej nie, po prostu to co można sprawdzić programami do analizy wykryje wszystko co jest "podrasowane", a jeżeli stan teraźniejszy jest inny od przeszłego to nawet oscyloskop nie pomoże :p

ODPOWIEDZ