PG 128128A

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mateusz
-
Posty: 60
Rejestracja: 21 sty 2006, 16:31
Lokalizacja: Ełk
Kontakt:

PG 128128A

Post autor: Mateusz » 06 lis 2007, 18:32

Witam

Zamierzam oprogramować graficzny LCD (PG 128128A firmy Powertrip), ale nie wiem dokładnie jakiego napiecia kontrastu wymaga (nóżka Vo). Wykonałem wszystkie połączenia, a pod końcówkę Vo podłączyłem potencjometr 10k suwak oczywiście do Vo, a pozostałe dwie nóżki do + i -. Spodziewałem się, że po podłączeniu zasilania na wyświetlaczu ukażą mi sie jakieś śmieci, lub zapali sie cała matryca :???: . Jednak tak się nie stało. Teraz nie wiem czy tak powinno być, czy może coś jest nie tak podłączone, a może wyświetlacz jest uszkodzony. Może ktoś już kiedyś miał doczynienia z tym wyświetlaczem i wie jak to zrobić :?:

ROM
Użytkownik
Posty: 257
Rejestracja: 15 cze 2005, 0:11
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ROM » 06 lis 2007, 20:27

Do kontrastu wymagane jest napięcie ujemne.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 06 lis 2007, 23:38

Możesz do tego celu (tj. do wytworzenia ujemnego napięcia) wykorzystać jakiś specjalizowany układ, ale ja proponowałbym użyć MAXa232. Jest to dość nietypowe użycie tego układu, jednakże wypróbowane w praktyce. Co prawda istnieje możliwość taka, iż wydajność prądowa takiego rozwiązania okaże się niewystarczająca- musisz to sprawdzić samodzielnie.

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator
Posty: 243
Rejestracja: 27 wrz 2007, 21:15
Lokalizacja: Głogów / Wrocław

Post autor: RcTomek » 07 lis 2007, 15:31

A nie byłoby lepiej zastosować ICL7660? Jest to układ specjalnie do tego przeznaczony (i w dodatku mniejszy niż MAX232).
http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... L7660.html?

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 07 lis 2007, 15:45

Pewnie byłoby lepiej, ale na przykład ja w domu mam 2 układy MAX232 a nie mam ICL7660, wiec chcąc przetestować wyświetlacz musze sięgnąć do nietypowych rozwiązań!

Awatar użytkownika
Mateusz
-
Posty: 60
Rejestracja: 21 sty 2006, 16:31
Lokalizacja: Ełk
Kontakt:

Post autor: Mateusz » 07 lis 2007, 16:52

Wiedziałem, że w starszych wyświetlaczach było wymagane napiecie ujemne, ale w tym... to sądziłem, że raczej nie. Z początku wykorzystam baterię, aby uzyskać te napiecie ujemne i zobaczyć czy wszystko ok. A jest jakaś granica tego napięcia ujemnego, aby jej przypadkiem nie przekroczyć i nie zrobić dla wyświetlacza krzywdy :smile: ?

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator
Posty: 243
Rejestracja: 27 wrz 2007, 21:15
Lokalizacja: Głogów / Wrocław

Post autor: RcTomek » 07 lis 2007, 18:55

gwozdex pisze:Pewnie byłoby lepiej, ale na przykład ja w domu mam 2 układy MAX232 a nie mam ICL7660, wiec chcąc przetestować wyświetlacz musze sięgnąć do nietypowych rozwiązań!
Nie zaprzeczam :)
Jeśli chodzi o gotowy projekt, można połówkę MAX'a wykorzystać na potrzeby UART'u (jeżeli z niego korzystamy), natomiast drugą połówkę jako źródło napięcia ujemnego dla LCD.
Mateusz pisze:A jest jakaś granica tego napięcia ujemnego, aby jej przypadkiem nie przekroczyć i nie zrobić dla wyświetlacza krzywdy ?
Robimy tak jak w przypadku napięcia dodatniego: potencjometr ustawiamy na 0V i powoli przekręcamy aż ustawimy odpowiedni kontrast.

Awatar użytkownika
Mateusz
-
Posty: 60
Rejestracja: 21 sty 2006, 16:31
Lokalizacja: Ełk
Kontakt:

Post autor: Mateusz » 11 lis 2007, 11:04

Sprawdziłem i nic nadal nie ma. Nie wiem, a może ten typ wyświetlacza od razu po podłączeniu zasilania czyści ekran :idea: Napięcie ujemne podciągnąłem od innego wyświetlacza tak że miałem zakres regulacji na nóżce Vo od -9V do 5V. Kompletnie nic się nie pojawiło. On chyba jest padnięty... :cry:

ROM
Użytkownik
Posty: 257
Rejestracja: 15 cze 2005, 0:11
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ROM » 11 lis 2007, 12:55

Raczej nie.Rozumiem, że + podpięty jest do pinu masy wyświetlacza.

Awatar użytkownika
Mateusz
-
Posty: 60
Rejestracja: 21 sty 2006, 16:31
Lokalizacja: Ełk
Kontakt:

Post autor: Mateusz » 11 lis 2007, 14:23

+ zasilania podłączyłem do pinu 3 w wyświetlaczu (Vdd Power supply + << tak napisane jest w nocie katalogowej), a - zasilania do 2 i 1 pina (Vss Power supply GND i FGND Frame Ground). Napięcie dla końcówki Vo podciągnąłem z innego wyświetlacza tak że miałem możliwość regulacji napięcie w zakresie od -9V do 5V (pomiar względem masy oczywiście).

ROM
Użytkownik
Posty: 257
Rejestracja: 15 cze 2005, 0:11
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ROM » 12 lis 2007, 1:07

Bardzo mało jest w notach katalogowych tego wyświetlacza , ale... być może ten wyświetlacz nie potrzebuje ujemnego napięcia, gdyż sam je wytwarza...
W opisie pin nr. 20 to: NC/Negatiwe voltage output.
Zbudowany jest na kontrolerze Toshiby T6963C, więc posiada wbudowany generator znaków.
Jeśli regulacja kontrastu działa prawidłowo, to może wyświetlacz nie ma co wyświetlać, lub coś nie tak z jego konfiguracją.

Awatar użytkownika
Mateusz
-
Posty: 60
Rejestracja: 21 sty 2006, 16:31
Lokalizacja: Ełk
Kontakt:

Post autor: Mateusz » 12 lis 2007, 19:27

Znaczy to jest tak jak pisałem, że jeszcze nie napisałem żadnego progamu. Podłączyłem wyświetlacz do procesora i spodziewałem się, że po włączeniu zasilania pokażą się jakieś śmieci co oznaczałoby, że sama cześć sprzetowa jest ok i wtedy dopiero mając pewność, że wszystko jest wporządku zacząłbym pisać program. A w mojej nocie katalogowej jest napisane, że pin 20 jest nie podłączony (No connection), więc zostawiłem go nie podłączonego.

ODPOWIEDZ