Obwód Rezonansowy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Obwód Rezonansowy

Post autor: mariusz256 » 25 sie 2007, 12:11

Witam. Zakładam ten nowy temat dlatego aby kazdy kto ma wiedze i praktyke napisał co nieco o obwodzie rezonansowym, to co dotyczy obwodu rezonansowego.
Polecam zajrzeć tu :arrow: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=32938#32938
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2007, 19:00 przez mariusz256, łącznie zmieniany 2 razy.

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 25 sie 2007, 12:38

Awatar użytkownika
mariusz256
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz256 » 25 sie 2007, 15:02

dzieki za linka ale i tak tam nie ma zbyt wiele informacji.

napisze jak ja wykonywałem obwód rezonansowy na częstotliwość 77,5Khz (DCF).
posiadam przyrządy:
-oscyloskop dwukanałowy
-generator 0-3MHz (sinusidalny)

wykorzystałem do tego następujące elementy:
-cewka nawimięta na pręcie ferrytowym
-kilka kondensatorków do strojenia obwodu (C3)
-kondensator C1=100pF od generatora do obwodu rez.
-kondensator C2=2nF z obwodu rez. do oscyloskopu

Cewke wykonałem nawijając około 80 zwojów na pręcie ferrytowym, pózniej dołaczyłem równolegle kondensator i otrzymałem obwud rezonansowy, ale jeszcze nie był dostrojony.
( sorki ale pracuje na bardzo starym komputerze i linuxie, i nie posiada narzędzi do rysowania ), uruchamiam generator i oscyloskop. Zmieniam częstotliwośc generatora i obserwuje amplitude na oscyloskopie, obserwuje na jakiej czestotliwosci jest najwieksza amplituda, jesli jest taka jaką ja chciałem uzyskać (77.5KHz) to mam juz gotowy obwud, jesli nie to zmieniam czestotliwosc rez. obwodu, jesli chce zmniejszyc to dodaje pojemnosc, podwyzszyć to zmniejszam pojemnosc kondensatora Creg.

Ja tak to robie, ale gdy zrobiłem wzmacniacz w.cz. to nie mogłem nic odebrac ( sygnału dcf ), miałem długą antenę i nic nie odbierało ale gdy dotykałem ręką anteny to coś na ekranie oscyloskopu było widać. nie jestem pewny ale układ rezonansowy chyba ma zbyt małą dobroc albo coś takiego , to pewnie dlatego bo nie uzyłem zadnego wzoru, a ponoć reaktancja pojemnosciowai indukcyjnamaja być równe to obwód ma lepsze parametry.

A jak wy to robicie??.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2007, 18:58 przez mariusz256, łącznie zmieniany 3 razy.

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 25 sie 2007, 16:16

mariusz256 pisze:a ponoć reaktancja pojemnosciowa i indukcyja maja być równe to obwud ma lepsze parametry.
Reaktancja zarówno pojemnościowa jak i indukcyjna zależy od częstotliwości a rezonans zachodzi właśnie dla takiej częstotliwości przy której obie reaktancje są równe.

MacBi
Użytkownik

Post autor: MacBi » 25 sie 2007, 18:58

Proponuję przejrzeć następujące opracowania:

http://www.sp5jnw.sem.pl/technika/technika.html

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ