Co sądzicie o mierniku DT9208A

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 01 paź 2006, 12:37
Lokalizacja: z planety Zi Emia
Kontakt:

Co sądzicie o mierniku DT9208A

Post autor: lutownik » 07 sie 2007, 20:40

Witam
Po dłuższym czasie nieobecności na forum chciałbym zadać małe pytanko. Co sadzicie o tym mierniku z allegro. Może ktoś ma jakięś doświadczenie z tym miernikiem. Cena jest trochę niska (30 zł). Przegladając inne mierniki o takich samych funkcjach kosztuje ponad 100zł. Dziękuje z góry za opinie i porady.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 07 sie 2007, 21:08

Witam

niewiem czy konkretnie ten model posiadam ,ale po zakresach [na zdieciu] wnioskuje ze taki wlasnie posiadam :wink:
Ten multimetr kupilem za 50zl i moge go polecic jest w miare dokladny jak na amatora, a zaleta jest napewno ruchomy wyswietlacz :cool:


ps: ten alegrowicz chyba sie niezna , bo wypisane przez niego zakresy nie sa adekwatne z tymi widocznymi na zdieciach [ zaresy pradowe sa do 20A ]

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 08 sie 2007, 6:00

Używamy podobnego miernika w serwisie. Jak na roczny okres pracy i pochodzenie producenta spisuje nieźle. Ale od razu wymieniliśmy przewody pomiarowe na znacznie lepsze. Nie ma porównania do Metex-a - ale dla amatora na początek wystarczy.

Niestety nie wiem jak zachowa się przy błędnych ustawieniach. Jest wysoce prawdopodobne, że pójdzie "z dymem".

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 16 sie 2006, 17:36
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Post autor: kris74 » 08 sie 2007, 7:52

Sam mam taki multimetr i muszę zgodzić się z kolegą ZbeeGin przewody pomiarowe to katastrofa. A co do reszty miernik warty polecenia.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 08 sie 2007, 18:29

Zapomniałem wspomnieć o przewodach o których pisza Koledzy wyzej , wymienilem je chyba po trzecim dniu urzytkowania [ jakosć bardzo marna ] , przepalił sie przy pradzie ok 5A , teraz mam takie można powiedzieć dość porzadne [ prad 15A wytrzymały ] , a do pomiaru większych prądów mam kabelki zrobione z linki 1,5mm²
zakończone krokodylkami
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 01 paź 2006, 12:37
Lokalizacja: z planety Zi Emia
Kontakt:

Post autor: lutownik » 09 sie 2007, 13:26

jest w miare dokladny jak na amatora
Najbardziej chodzi mi o omomierz. w moim aktualnym mierniku przy zetknięciu sond wskazuje na 8 ohm. Na wyższych zakresach błąd jest około 1 kilo ohma. Ciekaw jestem ile kosztuje ten metex.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 09 sie 2007, 19:12

lutownik pisze:Najbardziej chodzi mi o omomierz. w moim aktualnym mierniku przy zetknięciu sond wskazuje na 8 ohm
ten co ja mam pokazuje zawsze 0 [ oczywiście jeżeli sądy są zwarte ] :wink:

Awatar użytkownika
end
Administrator
Posty: 1299
Rejestracja: 13 kwie 2003, 10:39

Post autor: end » 10 sie 2007, 9:30

W dobrej cenie (90zł) można dostać nawet już trochę lepszy miernik Mastech MY68 jest naprawdę dobry jak za tą cenę.

Obrazek

krpablo
-
Posty: 20
Rejestracja: 02 sie 2005, 19:54
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: krpablo » 10 sie 2007, 19:09

Posiadam miernik z tej samej linii produktów, ale o niższym numerze (dt9207). Chodził mi do tej pory ładnie i bezawaryjnie. Fakt faktem, kable są kiepskie, ale w ostateczności można sobie samemu kable zrobić kupując końcówki w elektronicznym (dość szerokie gniazda w mierniku). Jeszcze go na ekstremalne warunki nie wystawiałem (czyt. nie mierzyłem rezystancji gniazdka :)), więc nie wiem jak reaguje na tego typu rzeczy (czyli nie wiem co się pali w pierwszej kolejności ;)).

MiW
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 28 sty 2007, 11:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: MiW » 10 sie 2007, 20:03

Nie polecam! Trafiłem na podobny miernik (chyba DT9205) i jego dokładność była okropna: 6V=6.4V. Felerna sztuka to była, ale takie w ogóle nie powinny istnieć. A kable trzeba wymienić. Kupiłem kiedyś dobre kable Fluke'a za 5zł.

ODPOWIEDZ