Alarm Silicon Bas - co nie tak
- miloo1
- Użytkownik
- Kontakt:
Alarm Silicon Bas - co nie tak
Witam posiadam alarm silicon bas. Po zbrojeniu go po sekundach włącza się alarm nie wiem co się dzieje Proszę o pomoc. W załączniku znajduje się jego niedokładny schemat podłączeniowy.
- Sagittarius
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie znalazłem w poście załącznika. Co do uruchamiania się alarmu, powodów może być wiele. Bez dokładnej informacji o alarmie i sposobie podłączenia instalaci trudno jednoznacznie odpowiedzieć, jaka jest przyczyna. Ważne jest, co podłączono do alarmu (jakie czujniki i sygnalizatory), itd. Moim zdaniem przyczyn na początek może być kilka. Po pierwsze każdy alarm ma obwód monitorowany ciągle na wypadek uszkodzenia. W obwodzie tym ciągle płynie prąd, a przerwanie go wywoła alarm. Obwód ten powinien być jednak monitorowany nawet przy wyłączonym alarmie, więc nie jest raczej źródłem problemu. W instalacjach często stosowane są dwa rodzaje styków alarmowych. Noralnie otwarte i normalnie zamknięte. Styki normalnie otwarte łączy się równolegla, bo wykrycie przeplywu prądu w tej pętli generuje alarm. Styki normalnie zamknięte łączy się szeregowo. Generuje to alarm w przypadku przerwania obwodu, co zabezpiecza nas nawet przed awarią instalacji kablowej. Włączenie alarmu po pewnym czasie od uruchomienia instalacji nasuwa myśl, że problem może tkwić po stronie styków alarmowych instalacji. Sprawdź, czy nie podłączyłes do tego samego wejścia zarówno styków normalnie zwartych, jak i normalnie rozwatrych. A w przypadku ewentualnych dalszych pytań napisz.
Powodzenia!
Powodzenia!