regulacja głośności we wzmacniaczu sześcio kanałowym
regulacja głośności we wzmacniaczu sześcio kanałowym
Witam właśnie składam wzmacniacz 6-ścio kanałowy i mam problem z regulacja głośności na wszystkich kanałach jednocześnie. Myślałem żeby zrobić sześć układzików jak na schemacie i dac tylko jedna pare przycisków S1 i S2 tylko nie wiem czy to bedzie działało. może ktoś już robił coś takiego i mógłby coś poradzić.
-
elektronWielki
- Użytkownik
Ja mam podobny problem we wzmacniaczu 4-kanałowym. Można użyć kilku kostek gotowych potencjometrów cyfrowych, można to tez zrobić "na piechotę", jak ja sie zastanawiałem:
Potencjometr CMOS
Jednak układ jest dość skomplikowany. Wymyśliłem więc kombinację z 4066:
Układ jest sterowany binarnie, np z 4029, podobnie jak tamten, lub z mikrokontrolera. Tutaj łatwiej byłoby połączyć wejścia kilku takich jednostek ze sobą i regulować kilka kanałów jednocześnie. Dobór rezystorów jest oddzielną sprawą. W zależności, czy chce się otrzymać potencjometr liniowy (do regulacji tonów) czy logarytmiczny (do regulacji głośności). W tym ostatnim przypadku należałoby zwrócić uwagę na polaryzację wejść kostek 4066. Układ jest o tyle dobry, że pozwala otrzymać różne nietypowe rezystancje potencjometru a także dość duże, np. wymagane przy wzmacniaczach lampowych wartości rzędu 1-2,2 megaoma.
Pozdrawiam
Potencjometr CMOS
Jednak układ jest dość skomplikowany. Wymyśliłem więc kombinację z 4066:
Układ jest sterowany binarnie, np z 4029, podobnie jak tamten, lub z mikrokontrolera. Tutaj łatwiej byłoby połączyć wejścia kilku takich jednostek ze sobą i regulować kilka kanałów jednocześnie. Dobór rezystorów jest oddzielną sprawą. W zależności, czy chce się otrzymać potencjometr liniowy (do regulacji tonów) czy logarytmiczny (do regulacji głośności). W tym ostatnim przypadku należałoby zwrócić uwagę na polaryzację wejść kostek 4066. Układ jest o tyle dobry, że pozwala otrzymać różne nietypowe rezystancje potencjometru a także dość duże, np. wymagane przy wzmacniaczach lampowych wartości rzędu 1-2,2 megaoma.
Pozdrawiam