Transformator WN

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Dariusz_512

Transformator WN

Post autor: Dariusz_512 » 28 kwie 2007, 10:23

Niestety nie mam możliwości zdobycia trafa z telewizora. Chciałbym nawinąć go sam. Moje pytanie: ile zwoji? czy można wykorzystać rdzeń toroidalny?

Zrobiłem pseudo tr.wn- siłą "wydłubałem" uzwojenie pierwotne z taniego trafa 230/24V od zasilacza wzmacniacza sygnału antenowego TV. W jego miejsce nawinąłem 5 zwoii grubego drutu... Czy to będzie działać?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 28 kwie 2007, 15:58

Ilość zwojów możesz sam sobie wyliczyć, w zależności od tego jakie napięcie chcesz uzyskać i w jaki sposób. Jeśli np. chcesz użyć uzw pierwotnego o ilości zwojów =10 i zasilać je z 10V (1V/zwój) to żeby uzyskać 20kV uzwojenie wtórne musi mieć 20000 zwojów. Rdzeń toroidalny może oczywiście być, ale jakoś nie wyobrażam sobie jak nawinąć na niego kilka tysięcy zwojów ;) Użycie trafa sieciwego nie wchodzi tutaj w grę - ma zły rdzeń i uzwojenie nie jest przystosowane so wys. napięcia. Największy problem przy trafach wysokiego napięcia to odpowiednia izolacja uzwojenia. Musi być nawinięte bardzo starannie, po każdej warstwie zwojów musisz dać przekładkę z jakieś izolującej folii. Na koniec zalać wszystko dokładnie żywicą epoksydową najlepiej pod próżnią, żeby wyszło powietrze z uzwojenia. Tutaj możesz zobaczyć jak takie uzwojenie wygląda: FOTKA. Mówiąc krótko - da się zrobić (jak wszystko) ale nie jest to łatwe i myślę że dużo łatwiej i taniej będzie Ci znaleźć trafo od TV, chociażby na allegro.

Dariusz_512

Post autor: Dariusz_512 » 28 kwie 2007, 18:52

Dzięki. Pomyślę nad kupnem. Fajnie by było gdybym to dostał w AVT. Niestety nie mają tego w sklepie... Ogólnie ich oferta jest trochę mała. Większą ma choćby sklep "Nowy elektronik", mają więcej podkategorii więc szybko trafiasz do celu- chociażby kondensatory u nich są podzielone na kategorie: zwykłe, elektrolity, rozruchowe, back-up, hv :grin:

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 30 kwie 2007, 9:00

Transformatory linii (odchylania poziomego od TV) mają mniejszą przekładnię zwojową niż to wynika ze stosunku napięć. Dzięki dostrojeniu transformatora do 3 harmonicznej przebiegu 15625Hz można ilość zwojów obniżyć o co najmniej 30 %.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 30 kwie 2007, 9:21

Ale w konstrukcjach amatorskich opartych na tym transformatorze rzadko stosuje się dokładnie tą częstotliwość, co, jeśli dobrze rozumiem, eliminuje możliwość zmniejszenia ilości zwojów. Poza tym, z tego co wiem, zasada przekładni zawsze działa. W przypadku dostrojenia czy jakiegoś rezonansu po prostu na uzw. pierwotnym pojawia się napięcie o wyższej amplitudzie niż ampl. napięcia pobudzenia, czyli dla przebiegów występujących bezpośrednio na uzwojeniach przekładnia ciągle obowiązuje. Jeśli się mylę to proszę skorygować :wink:

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 30 kwie 2007, 18:15

Należy pamiętać, że transformator linii nie jest pobudzany sinusoidalnie, ale impulsowo.
Nie ma przy tym znaczenia, czy jest układ z TV czy amatorski zasilacz lampy plazmowej na NE555.

Przekładnia transformatora linii jest daleko mniejsza niż się to na pierwszy rzut oka wydaje.
Najprościej będzie pokazać na przykładzie transformatora linii z lampowego TV (a raczej autotransformatora), gdyż tu mogę przytoczyć konkretne dane liczbowe. Uzwojenie "pierwotne" zawiera ok 700 zwojów; cewka w.n ma około 1000 zwojów. Przyjmując nawet, że dioda tłumiąco-upsrawniająca i lampa napędzająca jest włączona na długości 200 zwojów mamy przekładnię rzędu kilku, góra kilkunastu.
Stopień linii jest zasilany ze źródła o napięciu ok.250V. Jak widać, wysokie napięcie zasilające anodę kineskopu nie wynika wprost z przekładni a przede wszystkim ze znanego wzoru na SEM samoindukcji:

E=-L di/dt

Wysokie napięcie jest generowane podczas powrotu, bo wtedy zmiana prądu jest najgwałtowniejsza (w czasie ok 10-12 mikrosekund- tyle jest przewidziane na powrót z 64 mikrosekund).

MiW
Użytkownik
Kontakt:

Zapalarka do gazu

Post autor: MiW » 01 maja 2007, 19:45

Rozkmińmy trafko z zapalarki do gazu, takiej czerwonej z bazaru. Cena-5zł. Każdemu zawiedzionemu nieudanymi próbami z rdzeniem z sieciowego polecam! Konstrukcja tego następująca:
na pręcie ferrytowym parę zwojów, a na zewnątrz szpuleczka dzielona na sekcje. Na IRFZ44 (Uz-55V) można zrobić 5mm łuku, więc przekładnia jest bardzo wielka. Proste kalkulacje wykazują, że IRF640 dałby 20mm :smile: Mój zapłon pirotechniczny z bardzo energetyczną iskrą pobiera tylko 100mA@9V. Może kiedyś zrobię coś z 10 razy większego. Mam dobrze izolowaną cewkę z elektromagesu- 2400 zw. Wystarczy w środek wsadzić parę zwojów. Nie wie ktoś z Was, czy można dostać duże pręty ferrytowe?

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 02 maja 2007, 7:34

Witam.
To zależy jak duże. Ja na przykład wczoraj wyjąłem taki o fi około 10 i długości z 80.
Pozdrawiam
Szymon.

ODPOWIEDZ