Druk powierzchniowy.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Swadzyniak
-

Druk powierzchniowy.

Post autor: Swadzyniak » 18 mar 2007, 5:19

Szanowni koledzy -

Jak już wielokrotnie wspominałem, od wielu lat stosuję nowa formę druku na płytkach. To "Druk powierzchniowy", mimo swej prostoty, łatwości wykonania, nawet przez początkującego konstruktora-elektronika jest niezawodny i ma wiele plusów:
- Brak otworków w płytce, których trudne wykonanie zniechęca wielu początkujących adeptów elektroniki.
- Duża powierzchnia czynna ścieżek drukowanych, bardzo ułatwia lutowanie elementów, bez obawy o przegrzanie i uszkodzenie ścieżki.
- Krótkie wyprowadzenia elementów, co w technologii analogowej jest bardzo ważne, a w dodatku przy napięciach (w.cz) wysokiej częstotliwości ma duże znaczenie.
- Brak "odbicia lustrzanego" w projektowaniu i lutowaniu bardzo ułatwia pracę, ponieważ elementy są lutowane w takiej pozycji jak na schemacie.
- Łatwe wykonanie na takiej płytce przegród ekranowych, bez przepustów w ekranach, ponieważ przegroda ekranowa ma tylko małą szczelinę u samego dołu.
Przykład:
Układ wzmacniacza mikrofonowego z kompresorem do urządzenia krótkofalarskiego wykonanego na tym rodzaju druku, pracował bezbłędnie zaraz po uruchomieniu. Natomiast takie same mikrofony z tego samego schematu, wykonane metodą tradycyjną wzbudzały się. Dopiero po ukazaniu płytki wraz z elementami i sposobem ich montowania , rozwiał wątpliwości i wykonywane tą samą metodą - wszystkie egzemplarze pracowały prawidłowo, bez jakichkolwiek niespodzianek.
1. Etap - to wykonanie roboczego schematu ścieżek, z uwzględnieniem wielkości elementów i rozstawienia ich na ścieżkach oraz wyprowadzeń samych ścieżek tak, aby nie trzeba było stosować mostków. Najlepiej to wykonywać ołówkiem, by wszelkie korekty można nanosić po uprzednim wymazaniu gumką. Przy nabraniu wprawy, można to wykonywać długopisem. Jednak nic nie zastąpi pracy komputerowej przy projektowaniu druku. Jednak sam stronie od tej metody, ponieważ przy ręcznym projektowaniu mogę każdy element dopasowywać na papierze, widząc ile miejsca zajmuje, i jak mam poprowadzić ścieżki, by były krótkie i zarazem nie kolidowały z innymi elementami. Kiedy roboczy projekt płytki jest gotowy, przechodzę do następnego etapu.
2. Etap drugi. Teraz na papierze milimetrowym kreślę już zamierzony schemat druku, wygospodarowując każdy milimetr powierzchni, aby druk był szeroki oraz technika jego wykonania była prosta a zarazem technicznie estetyczna. Ten rysunek jest matrycą nowego druku. Jednak teraz należy go zeskanować , aby obrobić cyfrowo, ponieważ ten schemat wykonany graficznie, posłuży jako stała matryca tego układu, a jego kopia z obsadzonymi elementami, jako matryca gotowego układu elektronicznego.
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=5019
==========================================================
3. Etap trzeci. Wykonanie schematu druku płytki przy pomocy Edytora Paint B. EL. Więcej o sposobie tworzenia schematu druku Paint-em B.EL - link powyżej.
Wykonujemy go w dwóch wersjach, - "czarnej" - jako wyglądu druku, oraz "barwnej" - do pokazania schematu obsadzenia elementami. Obie wersje pokazane w rysunkach poniżej.
Jeśli macie zapytania odnośnie tego tematu - bardzo proszę.
==========================================================

Dziękuję za pocztę, ale za moją pracę nie takiego zachowania się spodziewałem. I tu uwaga!.
Przed czytaniem postów powinniście zapoznać się z sentencją Forum El Portalu:
"...wszystko, co chcecie, żeby ludzie wam czynili, wy też im podobnie czyńcie".

Życzę powodzenia

Tadeusz.
Załączniki
MATRYCA  SCHEMATU DRUKU..JPG
1. TWORZENIE DRUKU POWIERZCHNIOWEGO..JPG

ODPOWIEDZ