Protel 99SE - podstawy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
slawek55
Użytkownik

Protel 99SE - podstawy

Post autor: slawek55 » 15 mar 2007, 14:48

Cześć.
Mam do Was prośbę czy możecie mi pomóc nauczyć się Protela 99SE.
Mam kurs z EdW, Książkę z BTC, ale mam też parę pytań, na które nie ma tam odpowiedzi.

Mam z bibloteki MiscDevice.lib element o nazwie OPTOISO1, chcę przypisać mi Footprint, a skąd mam go wziąść, jak nie ma tam nic do wyboru, czy mam tam jakoś sam wpisać.
Ma to być CNY17-3 w obudowie DIP6. i nie wiem co wpisać.

Mam więcej takich pytań ale najpierw wole się upewnić czy mogę je zadać.

Z góry dzięki
Sławek.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 15 mar 2007, 15:19

bede wieczorem na forum to Ci pomogę. Cierpliwości. Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-03-15, 21:07 ]
Domyślam sie ze chcesz przypisać obudowę z poziomu schematu ( tzn. masz gotowy schemat i przypisujesz poszczególnym elementom obudowy przez klikniecie na każdy z nich). Jeśli po kliknięciu na dany element w polu nie pojawia się żadna obudowa to znaczy,że nie została podana ona podczas tworzenia elementu (oczywiście można to zrobić w dowolnej chwili).
W pole FOOTPRINT możesz wpisać nazwę obudowy. Pamiętaj jednak o tym aby ta obudowa znajdowała sie w jakiejkolwiek z bibliotek PCB OTWARTEJ W PROJEKCIE!!! Znaczy to tyle, że musisz otworzyć wszystkie biblioteki PCB w których znajdują się twoje elementy w przeciwnym wypadku program nie będzie w stanie przeprowadzić wszystkich połączeń.

Polecam koledze jeszcze raz przejrzeć kurs z EdW, w szczególności część poświęcone tworzeniu elementów, gdyż wszystkie te informacje są tam zawarte. Pozdrawiam.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 16 mar 2007, 5:52

CZy jest jakaś mozliwość przeglądania obudów elementów?. Jeśli chcę przyisać jakąś obudowe to skąd mam wiedzieć co podać?
Albo inaczej, z jakiej bibloteki korzystać, aby były wszystkie potrzene informacje. Np ten mój transoptor, skąd wziąść informacje o nim.

Następna rzecz, czy podczas rysowania schematu, koniecznie trzeba (zawsze) wstawić symbol GND?
Czy można tak wydrukować schemat, aby był powiększony do rozmiaru kartki?
Bo narazie jak drukuję to mam kilka elementów na chemacie i przy wydruku jest ramka na całą stronę, a schemacik mały i lewdo czytelny?

A tak przy okazji. Obawiałem się tego:
Polecam koledze jeszcze raz przejrzeć kurs z EdW, w szczególności część poświęcone tworzeniu elementów, gdyż wszystkie te informacje są tam zawarte

A masz może jakąś biblotekę, którą możesz się podzielić a jest ze wszystkimi Footprintami?
W EdW znalazłem jakąś ale jak np. biorę optorriaka i zastosuję ERC to wyskakuje błąd, że baza w optotriaku jest pływająca, i nie wiem co dalej.

[ Dodano: 2007-03-17, 07:05 ]
Chciałem sie spytać, czy znajdzie się ktoś kto udzieli mi pomocy?
Trochę mi zależy na tym.

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 18 mar 2007, 1:23

A masz może jakąś biblotekę, którą możesz się podzielić a jest ze wszystkimi Footprintami?
Takiej to chyba nikt nigdy nie znajdzie... :( , dlatego właśnie warto nauczyć się takie biblioteki tworzyć samemu, tym bardziej, że nie jest to wcale takie trudne jak się na początku wydaje.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 18 mar 2007, 8:41

A byłbyś w stanie pomóc mi taką bibloteke stworzyć. Na przykładzie jakiegoś elementu np optotriaka, z footprintami, i co co jest potrzebne. Jak skopoiwać element i z innej i przerobic go na własne potrzeby, a resztę to bym chyba dał radę sam.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 18 mar 2007, 20:45

:arrow: slawek55
To ja mam taką propozycję: Ty w załączniku przyślij mi projekt (w formacie Protela oczywiście), napisz co chcesz konkretnie z tym zrobic, a ja postaram się w krótkim czasie to zrobić i dołączyć plik wyjaśniający co i jak. Pozdrawiam

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 19 mar 2007, 9:29

W załączeniu podsyłam prymitywny układ, którego zadaniem jest tylko poznanie podstaw Protela.
Chciałbym z Tobą przejśc wszystkie etapy od tego że mam schemat do gotowej płytki, na początki jednostronnej przewlekanej.

[ Dodano: 2007-03-19, 10:46 ]
JEszcze coś zauważyłem.
Dlaczego u mnie przy tworzeniu projektu mam oprócz pliku .ddb jeszcze plik .sch i .pcb, a jak ściągnąłem z edw pliki z kursem do protela to tam był tylko jeden plik gensin.ddb i jak go otworzyłem to był i schemat i płytka?
Załączniki
protel_test.zip
(18.13 KiB) Pobrany 692 razy

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 19 mar 2007, 20:13

Witam! Ściągnąłem załącznik i zaraz do niego zajrzę, a póki co to jesli chodzi o te pliki to sprawa z grubsza ma sie tak.
Otóż cały projekt ma rozszerzenie .ddb (design data base)- nie jest to ani plik zawierający schemat ani widok płytki tylko...plik zawierający wszystkie pliki wchodzące w skład projektu ( wewnątrz projektu mogą nawet być- i często są- biblioteki użyte do budowy np. schematu). W momencie otwarcia projektu pojawiają się pliki w nim znajdujące się a ich rodzaj i liczba zależy od tego co ma zawierać projekt. Najczęściej są tam:
- .sch - plik zawierający schemat(y) ideowe
- .pcb - plik zawierający widok płytki
- .ppc - podgląd wydruku płytki .pcb
- .cfg - plik zawierający konfiguracje środowiska
Jeżeli po zamknięciu projektu obok ikony projektu pojawią sie dodatkowe pliki to są to tzw. backup'y- mnie osobiście one drażniły wiec je wyłączyłem. Pozdrawiam

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 20 mar 2007, 6:33

Cześć.
Próbowałem wyłączyć tworzenie kopii ale chyba coś nie tak odznaczyłem bo i tak je robi, i teraz nie wiem gdzie to odznaczyć.
Próbowałem na podstawie schematy zrobic płytkę (bez PCB Wizard), ale nie wiem jak zaznaczyć obrys płytki. Na warstwie KeepOutLayer próbowałem ustawić obszar płytki, ale jak dałem UpdatePCB, to pojawił mi się jakiś czermony prostokąt wypełniony czerwonymi ukośnymi kreskami, nie wiem co to jest?

ODPOWIEDZ