Przetwornica do zasilania świetlówek z 12V

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Przetwornica do zasilania świetlówek z 12V

Post autor: Doc Brown » 24 lut 2007, 17:30

Witam wszystkich.
Buduje sobie przetwornicę do zasilania świetlówek i wszystko byłoby OK, gdyby nie problem z trafem końcowym :(
Otóż przetwornica ta oparta jest na NE 555 i jako tranzystor kluczujący trafo dałem IRFZ44N, sprawdza się on w tej roli idealnie.
Do pierwszych prób dałem trafo TS 2/16, z szczeliną w rdzeniu, działało dobrze, ale nie dawało sobie rady ze świetlówką o mocy 40W, o mały włos by się zagotowało :mrgreen:
Mam rdzeń z karkasem od zasilacza do PC i postanowiłem nawinąć sobie nowe trafo, dzięki czemu będe mógł podnieść częstotliwość i tym samym sprawność układu, ale nie mam pojęcia, jakim grubym drutem mam nawinąć uzwojenia no i ile tych uzwojeń ma być :(
Czy ktoś zna wzory do obliczenia trafa do układu SE (jeden element kluczujący) ??
Szukałem już tych wzorów i jakoś nie mogłem znaleźć, dlatego pytam tutaj, mam nadzieje, że ktoś mi pomoże :)

Pozdrawiam
Doc Brown

P.S. Jakie napięcie jest potrzebne, do zapalenia świetlówki 40W na zimno ??
W przetwornicy będzie co prawda układ rozgrzewania, ale ona docelowo ma być przeznaczona do zapalania zarówno świetlówek sprawnych (wtedy rozgrzewam skrętki przed startem) jak i tych z spalonymi żarnikami (wtedy zapłon na zimno :mrgreen: )

ODPOWIEDZ