SSTC zasilana z 12 lub 24V
SSTC zasilana z 12 lub 24V
Witam
Zna ktoś może projekt SSTC o przyzwoitych osiągach zasilanej z 12 lub 24V ??
Zna ktoś może projekt SSTC o przyzwoitych osiągach zasilanej z 12 lub 24V ??
Tu masz schemat .
http://www.electronixandmore.com/project/microsstc.jpg
http://www.electronixandmore.com/project/microsstc.jpg
Da się, ale za dużo z tym zachodu. Żeby SSTC dobrze działała potrzebna jest moc. Przy zasilaniu z 24V żeby dostać 250W (tyle około ma ta SSTC na mojej stronie) musisz puścić przez mosfety 10A. Czyli żeby osiągnąć ten sam efekt praktycznie musisz zbudować SSTC działającą z sieci na 2,5kW (co jest DUŻO trudniejsze niż na 250W) i zasilić ją z 10x mniejszego napięcia. Dla mostka z mosfetów zwiększenie napięcia (co za tym idzie mocy) właściwie nic nie zmienia, za to zwiększenie prądu zmienia już dużo. Jak widzisz to po prostu nie ma sensu. Poza tym zmniejszając napięcie zasilania i tak nie zrobisz z SSTC bezpiecznej zabawki więc po co kombinować...?
Nie bądź taki pewien...Doc Brown pisze:Wysokie napięcie generowane przez SSTC ma dość wysoką częstotliwość, więc jeśli ewentualnie mnie strzeli, to mnie nie ubije na miejscu, tak jak napięcie sieci
Teoretycznie wytrzyma, ale jak mu przywalisz 200kHz ... Dodatkowy problem jest z uzwojeniem pierwotnym - przy tej częstotliwości nie będzie łatwo wcisnąć w nie tak dużą moc z tak niskiego napięcia. Poza tym mówię, jak zbudujesz SSTC 200W/24V to bez większych przeszkód możesz zwiększyć napięcie i od razu dostaniesz SSTC na 3kW. Praktycznie taką właśnie teslę musiałbyś zbudować, a to już jest znacznie wyższa szkoła jazdy. A napięcie sieci nic Ci nie zrobi, jak zachowasz odpowiednie środki bezpieczeństwa. Podsumowując, moim zdaniem (i chyba nie tylko moim, bo nikt sam sobie nie utrudnia w ten sposób) takie kombinowanie (zwłaszcza w imię bezpieczeństwa) jest totalnie bez sensu. Ale jak chcesz to próbuj, tylko potem pochwal się co Ci wyszłoDoc Brown pisze:pozatym chyba IRF 640 wytrzyma 10A prawda ??
Ty chyba nie rozumiesz w ogóle co ja tutaj piszę ... Nie dostaniesz takiego schematu, bo to jest bez sensu i nikt tak nie robi! Poza tym SSTC to SSTC, odpowiednie sterowanie + mostek i jest, każdy schemat wygląda praktycznie tak samo.Doc Brown pisze:Ale najpierw czekam na konkretne schematy i wskazówki, jak to zrobić, potem moge pochwalić się wynikami