Program do projektowania układów?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Stefanek
-

Program do projektowania układów?

Post autor: Stefanek » 13 lut 2007, 17:52

Witam!
W elektronice dopiero zaczynam się obracać i dlatego takie głupie pytanie...:
Czy istnieje program w którym można zaprojektować układ??? Chodzi mi o to że np wpisuje się parametry jakie chcemy osiągnąć (np taki układ który przetworzy napięcie z 12V na np 5V).
Ostatnio zmieniony 13 lut 2007, 17:56 przez Stefanek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 13 lut 2007, 17:59

Zmieniłem trochę tytuł (było "projektowania schematów")...

Ale odpowiadając - zainteresuj się układami FPGA i językiem VHDL (możliwe, że w EdW będzie kurs - na co bardzo liczę)...

Co do stabilizacji napięć - stabilizatory ktoś już kiedyś wymyślił, i do dziś w zasadzie jest ich całkiem sporo... a zaimplementowanie ich w jednym kawałku krzemu z innymi elementami nie jest najlepszym pomysłem (z różnych względów).

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 13 lut 2007, 18:00

Rzeczywiście nieco głupie pytanie. Programy nie myślą abstrakcyjnie!!! Potrafią co prawda za pomocą pewnych algorytmów przetestować poprawność układu - w dość ograniczonym jednak stopniu - lecz programie "wymyślającym" układy nigdy nie słyszałem.

Układy do projektowania, np. PSpice raczej pomagają projektantom dobrać parametry układu (metoda analizy Worst Case), ale w żadnym wypadku nie myślą za nich.

Stefanek
-

Post autor: Stefanek » 13 lut 2007, 18:04

A nie ma takiego który mógł by obliczyć jakie elementy trzeba zastosować aby uzyskać żądane efekt??

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 13 lut 2007, 18:08

Pod konkretne układy scalone - owszem, są kreatory, wizzardy itp. Ale opierają się one na założeniach konstruktorów tych układów, a te można znaleźć w notach katalogowych.
Program sam nie wymyśli jednak, że przy stabilizatorze 3A lepiej użyć dwóch tranzystorów mocy a nie jednego...

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 13 lut 2007, 18:14

Jeżeli chodzi np. o przetwornice impulsowe to autorzy tej strony napisali algorytm, pomagający w pewnym stopniu zaoszczędzić sobie liczenia na papierze, ale do ideału to bardzo daleko i tyczy się w tym konkretnym przypadku tylko przetwornic, o uniwersalnym narzędziu do wszystkiego nie słyszałem.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 13 lut 2007, 19:26

Przykłady tego o czym wcześniej koledzy napisali:
1. Projektowanie zasilaczy opartych na układach Power Integrations: http://www.powerint.com/designsoftware.htm
2. Projektowanie stabilizatorów w oparciu o układy firmy National (trzeba się zarejestrować ale to nie boli :) ) : http://www.national.com/appinfo/power/webench.html
3.

ODPOWIEDZ