Cześć.
Mam taki problem.
Jak roróżnić biegunowość kondensatorów SMD elektrolitycznych tanatalowych i aluminiowych.
Wiem że biegun pokazuje pasek, ale czy jest to + czy -.
Wiem też że w aluminiowych i tantalowych pasek wskauje na coś inego w jednych na a w drugich na minus. Nie wiem tylko w których na co. Możecie mi to wyjaśnić, podesłać jakiś obrazek.
Oznaczenia biegunowości w kondensatorach SMD elektrolityczny
Z tanatlami SMD jest tak jak Ci napisał gaweł - rysunek w załączniku, elektrolity SMD mają najczęściej na górze "kubka" od strony minusa część powierzchni zaznaczonej na czarno, a oprócz tego podstawka od strony (+) jest ścięta - zobacz na załączonym rysunku. Na przyszłość - takie informacje są w kartach katalogowychslawek55 pisze:A tak dla mojej informacji to aluminiowe SMD mają krechę na minusie.
Czy tak samo jest w przewlekanych? Zwykły aluminiowy ma krechę na minusie a tantalowy na plusie. Czy tak.
- Załączniki
-
- elektrolit_smd.zip
- kondensator elektrolityczny smd
- (53.25 KiB) Pobrany 1051 razy
-
- tantal_dimensions.zip
- kondensator tantalowy smd
- (39.15 KiB) Pobrany 1300 razy
Bo widzisz tak to jest w tych katalogach że przeważnie te informacje są gdzieś umieszczone na jednej stronie - w tym załączniku który zamieściłem to jak widać jest to strona zatytułowana "Dimensions, Marking" a jest to str 116 z katalogu.slawek55 pisze:Z całym szcunkiem do Ciebie ale pościągałem kilka katr katalogowych kondensatorów i w zadnej dotyczącej SMD tantalowego nie znalazłem zaznaczonej biegunowości. W tych kubkowych aluminiowych to tak faktyczne jest zaznaczone.
[ Dodano: 2007-02-14, 08:13 ]
Zerknij np na katalog główny kondensatorów firmy AVX http://www.avxcorp.com/docs/masterpubs/tantniob.pdf tam na str 164 masz oznaczenia - jeśli nie masz takich informacji na pojedynczych kartach katalogowych to szukaj zawsze całego katalogu.