Wiem, jak to wygląda, w pracowni fizycznej taki mamy, próbowałem go odpalić, ale niestety bezskutecznie, nauczycielka od fizy twierdzi, że zasila się takie coś prądem stałym, podłączyłem więc to do zasilacza 8V, i tylko w momencie, gdy wyłączałem urządzenie pojawiała się pojedyncza i ledwie co widoczna iskra, dlaczego tak jest ??
podobno induktor jest sprawny, nie był nigdy używany, a ja sam pierwszy raz coś takiego widziałem z bliska i próbowałem uruchomić, wie ktoś może, czemu to nie zadziałało ??
Cewka (induktor) Ruhmorfa
Cewka (induktor) Ruhmorfa
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Doc Brown, łącznie zmieniany 1 raz.
Najprawdopodobniej uszkodzony jest przerywacz, lub za małe napięcie stałe aby uruchomić ten przerywacz. Uzwojenie pierwotne jest zasilane ze źródła prądu stałego połączonego szeregowo z przerywaczem, który przerywa obwód z częstotliwością do kilku tysięcy Hz. 
BTW Napięcia uzyskiwane w cewce indukcyjnej Ruhmkorffa sięgają 300 kV.
BTW Napięcia uzyskiwane w cewce indukcyjnej Ruhmkorffa sięgają 300 kV.
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Ta cewka to przecierz tranformator. A wiadomo żeby transformator mógł normalnie funkcjonować to zasila się go prądem przemiennym. Nie chce podwarzać autorytetu nauczyciela ale my na lekcjach zasilaliśmy go za pomocą prądu przemiennego w zakresie od 6V do 8V. Według mnie na przemiennym będzie hasał bardzo dobrze
To induktor, jest różnica. Indukowanie wysokiego napięcia polega na gwałtownym przerwaniu prądu stałego płynącego przez cewkę pierwotną.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2007, 21:50 przez c4r0, łącznie zmieniany 1 raz.