wydruk płytki z pliku pcb lub zamiana na pdf

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
slawek55
Użytkownik

wydruk płytki z pliku pcb lub zamiana na pdf

Post autor: slawek55 » 30 sty 2007, 7:38

cześc.
mam plik ściągnięty ze strony EdW płytki drukowanej do AVT2736. Plik jest w formacie PCB.
CZym mogę wydrukować ten plik. A jeśli ktoś może to proszę o zamiane na pdf'a.
W załączniku jest ten plik spakowany.
Załączniki
avt2736.zip
(7.89 KiB) Pobrany 390 razy

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 30 sty 2007, 9:20

Plik otworzysz w PROTEL-u lub innym programie obsługującym ten format poprzez import, a zamiana do PDF-a to wydruk odpowiednich warstw, temat poruszany był tu: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=4330

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 30 sty 2007, 9:29

Nie mam PROTELA, a z tego co wiem to on działa tylko 30dni. Ja potrzebuję zamienić plik pcb na pdf. Jak by ktoś był tak uprzejmu to będę wdzięczny.
Ten temat w poscie opisuje jak wydrkować płytke gdy mam zainstalowany program, a ja nie mam PROTELA.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 30 sty 2007, 11:38

slawek55 pisze:Nie mam PROTELA, a z tego co wiem to on działa tylko 30dni. Ja potrzebuję zamienić plik pcb na pdf. Jak by ktoś był tak uprzejmu to będę wdzięczny.
Ten temat w poscie opisuje jak wydrkować płytke gdy mam zainstalowany program, a ja nie mam PROTELA.
Ten plik ze strony EdW jest w formacie AUTOTRAX. Aktualnie w EdW leci kurs obsługi tego programu. Można go sobie ściągnąć z sieci (jest bezpłatny-czyli legalnie można używać). Na:
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=295
napisałem jak przetwarzać pliki PCB do postaci elektronicznych. Ten projekt prrzetworzyłem tobie do postaci elektronicznej, są w postaci BMP, PS, PDF oraz wydruku dla drukarek laserowych na 600 dpi.
Ale... tu zaczynają się problemy, bo to zależy do czego jest to ci potrzebne. Jeżeli chcesz tylko obejrzeć, to wystarczy bitmapa, ale jeżeli chcesz przykładowo metodą żelazkową przenieść wydruk na laminat, to musisz mieć do w skali 1:1. Najbardziej precyzyjnym przetworzeniem będzie PS, ale z doświadczenia wiem, że wydruk drukarkowy powinien ci wystarczyć.
Załączniki
avt2736_wydruki.zip
(170.03 KiB) Pobrany 390 razy

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 30 sty 2007, 13:47

Dziękuję.
Potrzebne mi to jest do wyznaczenia punktów do przymocowania płytki.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 01 lut 2007, 9:41

Licencja na przeglądanie projektów w najnowszym Altium wraz z możliwością przygotowania dokumentacji produkcyjnej jest darmowa:
http://www.altium.com/Community/Support/Downloads/

:)

ODPOWIEDZ