Grundig - cos brzeczy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
piotrek84
-

Grundig - cos brzeczy

Post autor: piotrek84 » 18 gru 2006, 17:37

Witam!

Moze ja jestem przewrazliwony ale słysze w moim nowym telewizorze ze cos brzęczy, jakby transformator czy cos. Jak jest cisza w pokoju i sie wsłucham to usłysze ten dźwięk. Nie jest to jakies uciazliwe ale zastanawiam sie czy to normalne czy moze jest jakas usterka. telewizor wlasnie kupilem i jak cos to moga mi wymienic jesli to bylaby jakas usterka, prosze o odpowiedz.

Ten tv to Grundig 14" Davio

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 18 gru 2006, 18:39

Mnie też brzęczy już od paru lat i nic sie nie dzieje, tylko ja mam philipsa(ale co za różnica). Pewnie brzęczą cewki odchylania pionowego (o ile się dobrze orientuje), i to nie jest nic złego.

piotrek84
-

Post autor: piotrek84 » 18 gru 2006, 19:30

dzieki za odpowiedz, pewnie sie przyzwyczaje do tego dzwieku

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 18 gru 2006, 19:39

Jak ci to tak strasznie przeszkadza, to mozesz iśc do naprawy(troche to kosztuje), moze cos się da zrobic bo tak zachowuje się cewka, która ma luzy. Tylko czy to ma sens to nie wiem, przynajmniej mnie to nie przeszkadza

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 gru 2006, 19:58

Jest wyjście słuchawkowe? Włóż wtyk. Jeśli brzęczenie ucichnie to przydzwięk ten wydobywa się z głośnika a nie z cewek. Była by to wtedy poważniejsza wada odbiornika.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 18 gru 2006, 20:53

Zbeegin a moze to zle filtrowany zasilacz???

sprubuj podglosnic mocno i przelacz na jakis kanal bez dzwieku np AV i posluchaj czy to bzyczenie tez staje sie glosne
mialem taki przypadek w glosnikach logietcha ze przy calkowitym przyciszeniu (galka w lewo na max) slychac bylo rozne zaklucenia a nawet stacjie radiowe, znikalo w momenice gdy podglosnilem ciut, moze to byc wada zle wyfitrowanego zaliacza lub wzmacniacz lapie jakies smieci inna droga.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 18 gru 2006, 20:57

Pikczu pisze:Zbeegin a moze to zle filtrowany zasilacz???
Bardziej byłbym skłonny powiedzieć, że cześciowo sygnał wizji wchodzi na podnośną fonii. Dzieje się tak często z przestrajanymi odbiornikami za pomocą płytek fonii równoległej (np. mój Grundig 14'' poprzez płytkę OMEGA)... Ale tutaj mamy do czynienia z fabrycznym odbiornikiem.

piotrek84
-

Post autor: piotrek84 » 18 gru 2006, 21:46

Dzieki za odpowiedzi. Pojade w tym tygdniu podsteplowac gwarancje to zobacze czy ten sam TV na wystawie tak smao brzeczy. Mysle po prostu sie doszukuje. Mam jeszce jeden TV w domu, jest to Philips i tez slychac bzyczenie jak sie przystawi ucho, widocznie chyba kazdy TV wydaje jakis taki dzwiek.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 19 gru 2006, 18:42

piotrek84 pisze:widocznie chyba kazdy TV wydaje jakis taki dzwiek.
Tak nie do końca bo tylko kineskopowe. Chociaż LCD i plazmowe czasami piszczą(przetwornica napięcia).

piotrek84
-

Post autor: piotrek84 » 19 gru 2006, 19:26

w sumie to jest gwarancja, zadzwonie do serwisu i sie dowiem czy mi to naprawia. Czytałem ze to moze byc dławik, cewka niedoklejona.

ODPOWIEDZ