Witam.
Zamierzam podłączyć wyświetlacz LCD do procesora. Przewetowałem katalog TME i w sumie to jestem w kropce, nie wiem jakie złącze wybrać. Chciałem dać na płytce złącze 14-sto pinowe, podłączone do procka i w to złącze wczepić drugie, najlepiej na tasiemce, podłączone do LCD. Możecie coś doradzić?
I jeszcze jedno. Patrząc na schemat, jak należy podłączyć do procesora sygnały dochodzące do LCD : R/S , R/W , E ? To znaczy pod które wyjścia procka? Resztę znam.
Pozdrawiam.
Złącze i podłączenie LCD
Re: Złącze i podłączenie LCD
W sumie, to nie jest istotne jakie wybierzesz sobie złącze. Jedynym wymogiem jest by posiadało 14 styków (bez podświetlenia LCD) lub 16 styków (z podświetleniem LCD). Sam moduł LCD ma wyprowadzenia 1-rzędowe lub 2-rzędowe. W przypadku 2-rzędowego, to optymalnym rozwiązaniem jest użyć listy GOLDPIN i złącza zaciskanego na kabel płaski, podobnego typu jak są kable do flopów lub dysków IDE w kompie, jak na fotografii (złącze 2x8 pinów do przyłączenia małej klawiatury). Z sybmoliką jest pewien problem, bo różni sprzedwacy używają różnych oznaczeń.cristof_w pisze:Witam.
Zamierzam podłączyć wyświetlacz LCD do procesora. Przewetowałem katalog TME i w sumie to jestem w kropce, nie wiem jakie złącze wybrać.....
W TME poszukaj złącza o symbolu "AWP-16"
http://www.tme.com.pl/arts2/pl/a12/awp-10.html