Złącze i podłączenie LCD

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
cristof_w
-

Złącze i podłączenie LCD

Post autor: cristof_w » 09 gru 2006, 21:57

Witam.
Zamierzam podłączyć wyświetlacz LCD do procesora. Przewetowałem katalog TME i w sumie to jestem w kropce, nie wiem jakie złącze wybrać. Chciałem dać na płytce złącze 14-sto pinowe, podłączone do procka i w to złącze wczepić drugie, najlepiej na tasiemce, podłączone do LCD. Możecie coś doradzić?
I jeszcze jedno. Patrząc na schemat, jak należy podłączyć do procesora sygnały dochodzące do LCD : R/S , R/W , E ? To znaczy pod które wyjścia procka? Resztę znam.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 09 gru 2006, 22:14

Ja używam złącz dwurzędowych 16- lub 14-pinowych (zależnie od podświetlania), dlatego że można je łatwo jednym ruchem zacisnąć na taśmie.

cristof_w
-

Post autor: cristof_w » 09 gru 2006, 22:46

A możesz jakiś typ podać? Nazwę? W katalogach jest tego sporo, myślałem raczej o jednorzędowym 14-pinowym, ale dwurzędowe także może być.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Re: Złącze i podłączenie LCD

Post autor: gaweł » 10 gru 2006, 1:45

cristof_w pisze:Witam.
Zamierzam podłączyć wyświetlacz LCD do procesora. Przewetowałem katalog TME i w sumie to jestem w kropce, nie wiem jakie złącze wybrać.....
W sumie, to nie jest istotne jakie wybierzesz sobie złącze. Jedynym wymogiem jest by posiadało 14 styków (bez podświetlenia LCD) lub 16 styków (z podświetleniem LCD). Sam moduł LCD ma wyprowadzenia 1-rzędowe lub 2-rzędowe. W przypadku 2-rzędowego, to optymalnym rozwiązaniem jest użyć listy GOLDPIN i złącza zaciskanego na kabel płaski, podobnego typu jak są kable do flopów lub dysków IDE w kompie, jak na fotografii (złącze 2x8 pinów do przyłączenia małej klawiatury). Z sybmoliką jest pewien problem, bo różni sprzedwacy używają różnych oznaczeń.
W TME poszukaj złącza o symbolu "AWP-16"
http://www.tme.com.pl/arts2/pl/a12/awp-10.html
Załączniki
sbmod2_f02.jpg

ODPOWIEDZ