Licznik dziesiętny z rewersem
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Licznik dziesiętny z rewersem
Mam silnik krokowy ze stacji dyskietek, który da się sterowac np. łącząc do masy kolejno 3 przewody (czwarty podłączony do plusa). Jest jakiś gotowy ukł takiego sterownika? Chciałem wykorzystac CD4017, ale zlicza tylko do przodu, a nie chce komplikowac ukł. Chodzi o coś taniego i prostego.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Do normalnych silników krokowych to mikrokontrolel jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Tylko mi wystarczy sterowac trzema liniami i nadodatek włączac je kolejno. nic skomplikowanego. Kusiło mnie wykorzystac mojego atmege8 tylko mi go szkoda(przyda się do bardziej skomplikowanych rzeczy). A troche on kosztuje. tu jest Schemacik z 4017 z rewersem.
[ Dodano: 2006-12-01, 19:47 ]
A tak wogóle to na płytce z dyskietki jest sterownik o oznaczeniu SD709C 4C58. Nigdzie nie moge znaleźc aplikacji. Może ktoś wie jak takie coś odpalic?
[ Dodano: 2006-12-01, 19:47 ]
A tak wogóle to na płytce z dyskietki jest sterownik o oznaczeniu SD709C 4C58. Nigdzie nie moge znaleźc aplikacji. Może ktoś wie jak takie coś odpalic?
- adiblol
- Użytkownik
- Kontakt:
To użyj innego np. BCD +/- i do tego demultiplexer.aro pisze:Chciałem wykorzystac CD4017, ale zlicza tylko do przodu
W EdW chyba 9/05 albo 10/05 byl opisywany sterownik silnika krokowego na GALu i drobnicy. A mikrokontrolery to narzędzia szatanamathieiov pisze:Może mikrokontroler Możliwości bardzo duże a w internecie jest masa programów.
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie mam nic przeciwko µkontrolerów, czasem są niezastąpione. Mógłbyś dac schemat tego urządzenia? Jeśli potrzebne są dwa scalaki (nielicząc generatora) to chyba na jedno wyjdzie czy to będzie BCD z demultiplekserem czy 4017 z bramkami. Dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłby sterownik z dyskietki , tylko jak go podłączyc!?!? Najprawdopodobniej ma tylko jedno wejście sterujące. Może ktoś zna się na stacji dyskietek?
Spróbuj poszukać na
Bardzo wiele datasheetów. Polcam. Ja coś znalazłem, ale nie wiem, czy to akurat o to chodzi.
Pozdro.
Kod: Zaznacz cały
www.alldatasheet.comPozdro.
- adiblol
- Użytkownik
- Kontakt:
Licznik w gore i w dol 
Tylko jak liczy w dol to 'przechodzi' po kolei tak jak w gore.
Moze sie pozniej rozpisze na temat ukladu.
Tylko jak liczy w dol to 'przechodzi' po kolei tak jak w gore.
Moze sie pozniej rozpisze na temat ukladu.
| +------|ENA Q3|
| | | Q4|
| --- |CO Q5|
| GND | Q6|
| | Q7|
| +-|RST Q8|
| | | Q9|
| | | Q10|-+
| | |___________| |
| +---------------+
+----------------------------------+
+-----------------------------+ |
| ___________ | |
we - | _________ | Q0-9|-' |
-----||-*-|GENERATOR|---|CLK Q10|-*--+
100uF |_________| +-|ENA | |
| |CO RST|-+
| |___________|
---
GND
-
elektronWielki
- Użytkownik
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Przyjżyj się dobrze mojemu schematowi, który jakiś czas temu wrzuciłem w załączniku. Tam właśnie jest 4017 i układ na bramkach zmieniający kolejnośc dwóch skrajnych przewodów. Właśnie! Na 6-ciu bramkach!
Dzięki za propozycje z multiplekserem, tyko jak zrobic jescze na nim generator... może sie jakoś da? Wtedy układ byłby dośc prosty. A jak sie nie da, to wole bramki bo mają tylko 14 nóżek.
Aro, w tym schemacie co ty dałeś, wykorzystuje się 6 bramek, więc musisz użyć i tak dwóch układów scalonych. A więc w drugim zostają nieużywane jeszcze dwie. Z tego można bardzo prosto zrobić generator.
Oczywiście wartości RC są przypadkowe i możliwe sa zmiany 
10kOhm
|----|###|----|
| ____ | ____
|-- | \ |-- | \
| |o--| | |o----- wyjście
|-- |____/ |-- |____/ |
| |
|____--| |--______________|
100nF