Maksymalny zasięg zdalnie sterowanego modelu

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Maksymalny zasięg zdalnie sterowanego modelu

Post autor: Kulpina » 12 lis 2006, 19:49

Czy są jakieś ograniczenia (także prawne) co do nadajników komunikujących się z modelami zdalnie sterowanymi? Czy mogę zrobić sobie model i nadajnik do niego o zasięgu powiedzmy 5 km???

Awatar użytkownika
misha89
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: misha89 » 12 lis 2006, 20:20

Zalezy na jaka czestotliwosc robisz nadajnik. Jesli jest to czestotliwosc 433Mhz to nie slyszalem o zadnych ograniczeniach.

zyraf
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyraf » 13 lis 2006, 7:38

Nie potrzebna jest przypadkiem homologacja? Przepisy jakies musza byc, inaczej w pasmie latwo byloby o syf, cos mi sie przypomina granica 500mW ale nie jestem pewien czy to na 433MHz. Tak czy siak zrobienie 20W nadajnika byloby mozliwe, ale nadawanie z taka moca zeby sterowac sobie cos juz jest bez sensu, bo raczej bedzie utrudnialo dzialanie innym sprzetom, a model i tak szybko stracisz z widoku :smile:

Alberto86
-
Kontakt:

Post autor: Alberto86 » 14 lis 2006, 15:36

Z tego co pamiętam to można używać dowolnej mocy (zwykle nie więcej niż 1W), ale trzeba korzystać z wydzielonych na potrzeby modelarstwa RC kanałów. Polecam zajrzeć tutaj. Z tymi pięcioma kilosami to jest tak chyba troszkę na wyrost. Z takiej odległości już prawie nie widać modelu o ile w ogóle go widać :smile:. Nadajnik o mocy 500mW wystarcza przy odległościach do 1km aby zapewnić bezbłędną transmisję sygnału przy systemie PPM.
Jako pasmo polecam 35MHz. Można użyć krótszej anteny i nie ma problemu z CBstami jak w paśmie 27MHz.

Druga sprawa to odbiornik. Musi mieć dużą czułość rzędu 0,1µV i powinien to być odbiornik superheterodynowy jeśli zależy Ci na dużym zasięgu.

Napisz jaki model budujesz i jaką zamierzasz zbudować aparaturę.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 14 lis 2006, 21:29

ale ja chce w modelu zastosowac kamere :mrgreen: siedze sobie w domu przy komputerze i steruje modelem który jest kilometr ode mnie

zyraf
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyraf » 14 lis 2006, 21:54

Przykro mi, ale niestety musisz rozwiazac jakos transfer sygnalu z modelu, a ze model raczej nie posiada wysokiego masztu z antena, aby osiagnac taki zasieg potrzebowal by sporo mocy, a to wymaga pojemnego akumulatora i jest raczej niewykonalne patrzac na prawo. Chyba ze bedzie to takie pasmo na ktorym antena sensownych rozmiarow wzgledem dlugosci fali bedzie mala, a teren calkiem plaski, wtedy mozesz odbierac i nadawac sygnal jakas antena kierunkowa (najlepiej tez celowac nia w model jesli bedzie bardzo kierunkowa...)
Wszyscy wiemy ze fajnie by bylo miec taki pojazd ale niestety nie jest to calkiem proste...

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 15 lis 2006, 14:21

u mnie miał to być helikopter np do śledzenia :cool: zrzucania worków z wodą na kolegów ktorzy niewiedzili by co sie dzieje :mrgreen:

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 15 lis 2006, 15:00

Hahaha a chcesz użyć kamery?? :mrgreen: Strasznie drogo wyjdzie :roll:

zyraf
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyraf » 15 lis 2006, 16:19

pomijakac kwestie zasilania samego helikoptera (chyba ze spalinowy) musisz zmiescic jeszcze kamere i sprzet nadawczy i spory aku zeby moglo to troche polatac... mysle ze mozesz zrobic sobie powazna dziure budzetowa

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 15 lis 2006, 18:15

helikopter nie może ważyć więcej niż kilo :mrgreen:

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 15 lis 2006, 20:16

Kulpina pisze:u mnie miał to być helikopter np do śledzenia :cool: zrzucania worków z wodą na kolegów ktorzy niewiedzili by co sie dzieje :mrgreen:
Pytanie - na ile takie działania są legalne? Za śledzenie innej osoby bez uprawnień detektywistycznych grozi parę lat, a jeśli podepną to pod nękanie (i/lub molestowanie) - to i paręnaście...
Za uszkodzenie ciała - co może się zdażyć, gdy osoba przestraszona upadnie - dojdzie kolejne parę lat...
Czy tego właśnie chcesz? Czy koniecznie chcesz, by elektronika stała się dla Ciebie przyczyną do spotkania z (chorym) wymiarem sprawiedliwości?

Co do tematu:
Odpuść sobie wysyłanie informacji zwrotnej z Twojego modelu - napotkasz na masę problemów, a efekt będzie żaden.
Zwykłe (tanie) moduły mają zbyt małe pasmo, by zmieścić w nim sygnał wizyjny...
Jedynie kontrolę stanu np. akumulatorów, wysokości i prędkości można w miarę prosto zrobić...

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 16 lis 2006, 8:39

właśnie po napisaniu postu stwierdziłem że to może być niebezpieczne, ale natomiast można by w ten sposób wychodzić z domu "po zakupy" czy gdzieś :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 16 lis 2006, 19:15

marcing pisze:Pytanie - na ile takie działania są legalne? Za śledzenie innej osoby bez uprawnień detektywistycznych grozi parę lat, a jeśli podepną to pod nękanie (i/lub molestowanie) - to i paręnaście........
Marcing, podejdź czasami do sprawy z humorem, nie bądź "nadgorliwy" i nie przejmuj się prawem bo takie rozważania są teoretyczne. A w ogóle to sprawa kolegi Kulpiny co on z tym zrobi, nie bój się że cię będą ścigać itp...Typowe dla moderatorów/adminów :???: :mrgreen::

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 16 lis 2006, 20:03

mi tam to nie przeszkadza marcing uświadomił mi rzeczy jakich wogle nie brałem pod uwage wcześniej

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 17 lis 2006, 16:12

Brzozza93 pisze:Marcing, podejdź czasami do sprawy z humorem, nie bądź "nadgorliwy" i nie przejmuj się prawem bo takie rozważania są teoretyczne. A w ogóle to sprawa kolegi Kulpiny co on z tym zrobi, nie bój się że cię będą ścigać itp...Typowe dla moderatorów/adminów
Odnośnie ostatniego zdania - funkcja nie ma tu nic do rzeczy. Nawet jako zwykły użytkownik napisałbym to samo...

:arrow: Kulpina
Wiesz - warto uwzględnić na samym początku jakie byłyby koszty takiego pomysłu.
Jaki byłby potrzebny sposób transmisji - i wtedy poszukać nadajników.
Jak zabezpieczyć transmisję przed przekłamaniami - i na ile jest to potrzebne.
A myślałeś już o napędzie? O zasilaniu elektroniki? Jaka miałaby być waga tego "sprzęta" - bo do tego musisz dostosować napęd...
Spraw do uwzględnienia jak widać jest sporo...

Do pomysłu stosowania kamery nie mam zastrzeżeń, ale do opisanego wyżej wykorzystania - już tak :twisted:

ODPOWIEDZ