Obrotomierz a ilość cewek

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matelektronik
Użytkownik
Kontakt:

Obrotomierz a ilość cewek

Post autor: matelektronik » 04 lis 2006, 21:18

Witam

Zastanawia mnie jedno... majac obrotomierz elektroniczny ktory rejestruje obroty na podstawie impulsow wystepujacych na na przewodzie WN cewki zaplonowej czy jest jakas roznica jesli mamy rozna liczbe cewek zaplonowych? Tzn znalazlem na allegro takie obrotomierze i tam jest mozliwosc wyboru modelu licznika do liczby cewek i cylindrow. Dlaczego to tak jest? Bo wydaje mi sie ze obojetnie ile jest cewek to wynik na przyrzadzie powinien byc taki sam. Ale tak tylko mi sie wydaje. Jesli ktos ma pojecie o tym to prosze o pomoc...

pzdr

tyrystorek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tyrystorek » 16 lut 2007, 9:25

Wydaje mi się, że tak jest dlatego, że większa liczba cylindrów to większa liczba impulsów na cewce zapłonowej.

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 18 lut 2007, 11:08

Jak są 4 cylindry i 4 cewki, a silnik jest 4-suwowy, to masz 2 impulsy na obrót wału korbowego (o ile moja wyobraźnia się nie pomyliła w liczeniu). Na jednej z cewek jest wtedy impuls co dwa obroty wału. Jeżeli są 4 cylidry ale jedna cewka, to masz na niej 2 impulsy na obrót. Bo wysokie napięcie jest rozdzielane za cewką, i może być tylko jedna.
W dwusuwowym zapłon danego cylindra jest co 1 obrót, czyli w silniku 2-cylidrowym będą 2 impulsy (zapłony) na obrót.

ODPOWIEDZ