Protel

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Andu
-

Protel

Post autor: Andu » 20 paź 2006, 15:40

Mam pytanie dotyczące Protela 99 SE. W jaki sposób można skopiować stworzony schemat do np. Worda by nie skopiowała się również ramka wraz z całą tworzoną stroną (chcę tylko sam schemat) dzięki.

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 22 paź 2006, 0:29

Jeśli masz zainstalowany MS Ofifce to:
W Protelu wybierasz
Menu File ->Setup Printer->Select printer i wybierasz Microsoft Office Image Writer.
Po zapisie pojawia się okno Protel schematic midi
W otwartym oknie, zaznaczasz lewym klawiszem myszy, obszar jaki Cię interesuje, kopiujesz, a następnie otwierasz np. Corel Photo Paint i wklejasz Nowy ze schowka.
Pewnie zadziała to też w systemowym Paint-cie :smile: .

Andu
-

Post autor: Andu » 22 paź 2006, 18:15

Dzięki za rade jak skopiowałem w prosty sposób do painta i po wycięciu odpowiedniego obszaru i po wklejeniu jego jakość jest mizerna i nie nadaje się do poważniejszych zastosowań. Spróbuje z MS Office. Mam jeszcze jedno pytanie czy pliki z Protela da się w wygodny sposób otworzyć w Orcadzie, biblioteki Orcadowskie są troche zbyt rozwlekłe i nieatrakcyjne wizualnie. Dzięki :smile:

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 23 paź 2006, 20:53

W Corelu jakość była dobra, w Paincie nie próbowałem.
Co do OrCada to nic nie mogę podpowiedzieć, gdyż nigdy tego nie robiłem.

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 23 paź 2006, 22:01

Jeżeli chcesz wkleić część schematu do Worda np. w BMP-ie, to możesz użyć klawisza PrintScrn na swojej klawiaturze. Po naciśnięciu klawisza otwierasz Paint-a wklejasz i masz obrazek z widokiem, jaki miałeś na monitorze.
Co do OrCAD-a to w DXP jest możliwość podczas zapisywania pliku (SAVE AS) rozwinięcia listy z rozszerzeniami i tam jest: Orcad STD Schematic (.sch).
Możesz spróbować tak, nie wiem jak jest w 99 i nie wiem, jakie to da efekty.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 10 sty 2007, 17:35

Jak zrobic pdf-a ze ścieżkami płytki drukowanej z protela?

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 10 sty 2007, 23:17

Tematyka ta była poruszana już tu: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=4330

Używaj opcji szukaj.

ODPOWIEDZ