Jeszcze jedna kwestia odnośnie zasilaczy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
cristof_w
-

Jeszcze jedna kwestia odnośnie zasilaczy

Post autor: cristof_w » 05 paź 2006, 6:43

Witam. Jeszcze mam problemy ze zrozumieniem jednej kwestii odnośnie zasialczy, a mianowicie z wydajnością prądową. Jak to jest , że np. jeden zasilacz pociągnie np. przy 5V na wyjściu 3A i będzie miał moc 15W a drugi np. 1 A i będzie miał tylko 5 W?
Jeżeli codzi o "zwykłe" zasilacze, gdzie używamy pokaźnych rozmiarów transformatora,to zapewne będzie określone to jego właśnie parametrami i stabilizatorami na wyjściu(jeżeli dobrze pamiętam stabilizatory serii 78xx dają max 1 A ).
Ale chodzi mnie o zasilacze impulsowe...sterowane, kluczowane tranzystorem, z PWM, jakie elemnty mają wpływ na moc wyjsciową? Tak samo jeżeli zastosuje mały transformator DC-DC (najpierw wyprostuje napięcie na 325 i później np. będe je obnizać), co wpływa an to, że z danego zasilacza będę mógł pociągnąć tyle a tyle amperów? Jeżeli ktoś wie o co mnie codzi to poproszę o wyjasnienie. Pozdrawiam.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 05 paź 2006, 18:45

Pierwszym elementem decydującym jest transformator impulsowy (jego uzwojenia wtórne oraz rdzeń) oraz diody prostownicze wspomagane przez kondensatory filtrujące. Drugi element to prąd jaki może przepłynąć przez stabilizator, jeśli takowy na wyjściu występuje.
Stopień wypełnienia impulsów także ma wpływ na prąd wyjściowy, ale ten element bardziej jednak wpłwa na poziom napięć wyjściowych.

ODPOWIEDZ