JAK ZROBIC WŁĄCZNIK!!!

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Łukasz Żochowski

JAK ZROBIC WŁĄCZNIK!!!

Post autor: Łukasz Żochowski » 25 paź 2002, 11:49

Jestem totalnym laikiem w tej dziedzinie i prosze o pomoc.
Jak zrobic wlacznik/wylacznik zasilania do urzadzenie tak, aby dzialo jesli uruchomie komputer i wylaczalo razem z nim.
Z komputera mozna jedynie wyprowadzic zasilanie 12 lub 5V.
Jakies pomysly?
e-mail: lukaszocho@interia.pl

Awatar użytkownika
Wojtek
Moderator
Posty: 2603
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 26 paź 2002, 12:22

Myślę, ze najprościej skorzystać z wyjścia USB komputera (o ile jest wolne). Wtedy wystarczy przekaźnik (z cewką na 5V, a styki muszą mieć możliwość przełączania 230V), jedna dioda najlepiej schottky'ego (podłączona równolegle do cewki katodą do + zasilania) i kabelek USB, który można kupić w każdym sklepie z akcesoriami komputerowymi (ok. 15zł), no i oczywiście jakaś listwa zasilająca w której zainstalujesz przekaźnik, do której będzie podłączone urządzenie, które chcesz włączać (dużo tego "które"). Wykorzystuje się to, że spośród czterech przewodów kabelka USB dwa to po prostu zasilanie +5V, które można obciążyć do 500mA. Wyjście USB będzie sterowało cewką przekaźnika i to spowoduje, że z załączeniem komputera styki przekaźnika będą załączać 230V na urządzenie. Jeśli ta podpowiedź Ci wystarczy to ok, jeśli nie to podam szczegóły na maila.

Mirek
-
Posty: 6
Rejestracja: 20 lis 2002, 19:17

Post autor: Mirek » 20 lis 2002, 19:36

Wszystko - ok ,ale wygodniej byloby umiejscowic przekaznik 12V w obudowie kompa(nie potrzebna bedzie budowa do przekaznika) a gniazdo sieciowe przykrecic do tylu obudowy , to dla kompa bez gwarancji :-)
Zasilanie przekaznika wiadomo skad ? :-)
Pozdrawiam
Mirek

stan
-
Posty: 7
Rejestracja: 22 lis 2002, 22:23
Lokalizacja: 3miasto

Post autor: stan » 23 lis 2002, 10:47

Można wykorzystać również 5v z portu joysticka. W którymś z ostatnich numerów EdW jest opis podobnego rozwiązania

Awatar użytkownika
kaz69
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 14 lis 2002, 23:05
Lokalizacja: białystok
Kontakt:

Post autor: kaz69 » 24 lis 2002, 14:14

A nie lepiej podłączyć wszysto do listwy przeciw zakłuceniowej i włączać jednym włącznikiem :shock: .

Awatar użytkownika
Wojtek
Moderator
Posty: 2603
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 24 lis 2002, 15:58

Pewnie że można, ale najwyraźniej Łukasz chce aby to urządzonko załączło mu się i wyłączało razem z komputerem, może nie chce mu się naciskać innego przełącznika :lol:

ODPOWIEDZ