dobieranie zasilania do ukladow

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
K3nNy
-

dobieranie zasilania do ukladow

Post autor: K3nNy » 17 wrz 2006, 14:08

powiedzmy ze mam uklad ktory pobiera 10mA pradu i chcialbym obliczyc jakie baterie/ekumulator musze do niego dobrac aby dzialal np przez 10 godzin. jakie sa zaleznosci, poboru pradu od pojemnosci baterii? mozecie mi wytlumaczyc od podstaw jak podchodzic w praktyce do tego zagadnienia? wiem ze pojemnosc czesto podaje sie w [mAh] ale jest przewaznie tylko na akumulatorkach a na zwyklych bateriach typu np 9V niema tego, co wtedy robic?

Awatar użytkownika
matelektronik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matelektronik » 17 wrz 2006, 14:14

Sprawa wyglada nastepujaco:

Jesli masz uklad zasilany napieciem 12V i on pobiera prad 1A a akum ma napiecie znamionowe 12V i 1Ah (1000mAh) to bedzie ten wlasnie ukladzik dzialal na tym akumie rowna godzine (1 Amper x 1 godzina = 1Ah). A z bateriami moze byc wiekszy problem i niestety nie wiem jak z tym sprawa wyglada.

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 17 wrz 2006, 16:50

matelektronik pisze:Sprawa wyglada nastepujaco:

Jesli masz uklad zasilany napieciem 12V i on pobiera prad 1A a akum ma napiecie znamionowe 12V i 1Ah (1000mAh) to bedzie ten wlasnie ukladzik dzialal na tym akumie rowna godzine (1 Amper x 1 godzina = 1Ah). A z bateriami moze byc wiekszy problem i niestety nie wiem jak z tym sprawa wyglada.
Swięta racja z tym, że bez znaczenia jest tu napięcie tzn nie: "Jesli masz uklad zasilany napieciem 12V" tylko bez względu na napięcie. Zarówno dla akumulatora na napięcie 12V jak i napięcia 6V, 24V i bóg wie ile tam jeszcze woltów ta zależność będzie zawsze taka sama. Podobnie jest z bateriami i małymi akumulatorkami bateriopodobnymi ( akumulatorki w kształcie baterii, baterie do telefonów komórkowych itp.) z tym, że tu czasem pojemność podawana jest w mAh, wtedy wystarczy zamienić mAh na Ah, lub prąd w amperach na miliampery (1A = 1000mA, 1Ah = 1000mAh).
wiem ze pojemnosc czesto podaje sie w [mAh] ale jest przewaznie tylko na akumulatorkach a na zwyklych bateriach typu np 9V niema tego, co wtedy robic?
Zwykłe bateria tez mają pojemność i też jest wyrażona w mAh, tylko, że nie jest podana na baterii, ponieważ nie jest to takie istotne (w akumulatorach na podstawie pojemności określa się prąd ładowania zazwyczej jest to prąd o wartości 1/10 pojemności, czyli dla akumulatora o pojamności 1Ah (1000mAh) prąd ładowania wyniesie 100mA). Aby dowiedzieć się jaka jest pojemność baterii musisz niestety tej wiedzy szukać u producenta (czasem w katalogach sklepów elektronicznych np. W katalogu Conrad-a jest podana pojemność baterii, które są w sprzedaży). Ostatecznie możesz obciążyć taką batrię prądem np. 10mA i sprawdzić po ilu godzinach napięcie spadnie do napięcia przy którym uważa się baterię za wyładowaną. Wtedy wystarczy tylko przemnożyć wartośc prądu przez zmierzoną ilość godzin i już masz w przybliżeniu pojemność baterii.
powiedzmy ze mam uklad ktory pobiera 10mA pradu i chcialbym obliczyc jakie baterie/ekumulator musze do niego dobrac aby dzialal np przez 10 godzin
.

kalkulacja jest prosta:
pobór prądu 10mA
wymagany czasd pracy 10h.
Pojemność: 10mA * 10h = 100mAh

Pozdr

ODPOWIEDZ