transformator wn

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
kulas9
-
Posty: 18
Rejestracja: 14 wrz 2006, 17:08
Lokalizacja: wrocław

transformator wn

Post autor: kulas9 » 14 wrz 2006, 17:16

witam. Chciałbym sie zapytac o transformator wn od telewizora, a mianowicie jaka jest jego budowa, poniewaz chce zbudowac laser azotowy i nie wiem jak podałaczyc napiecie.
Dokładnie nie wiem jaki mam typ transformatora ale wychodza z niego 3 zaizolowane przewody i dookoła cewki (ktora jest całkowicie zatopiona ceramika i plastikiem) jest 12 styków.Ktore z nich daja wysokie napiecie?? czy ktos zna jakiś schemat takiego urzadzenia??

Awatar użytkownika
matelektronik
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 01 sie 2006, 11:48
Lokalizacja: Przezchlebie
Kontakt:

Post autor: matelektronik » 14 wrz 2006, 19:45

Najlepiej jakbys zastosowal jakies stare trafo... z tymi nowymi moga byc problemy bo nie mozna ich przezwoic i wogole a napewno bedziesz mial taka potrzebe :P

kulas9
-
Posty: 18
Rejestracja: 14 wrz 2006, 17:08
Lokalizacja: wrocław

Post autor: kulas9 » 15 wrz 2006, 18:18

przezwoic w sumie nie musze :razz: Chodzi tylko o to aby zwojnica miała bardzo duzo zwojów. Na ramke nawine 2. cewke o małej ilosci zwojow, to wystarczy zeby uzyskac napiecie ok 5-10KV. Problem tylko mam z tym gdzie ta "głowna" cewka ma styki :roll:

_OBCY_
-
Posty: 1
Rejestracja: 24 wrz 2006, 15:03
Lokalizacja: niedaleko Łodzi

Post autor: _OBCY_ » 24 wrz 2006, 15:11

Witam!
Podaj typ tego trafa.
Wysokie daje ten gróbszy czerwony przewód,około 25kV.

kulas9
-
Posty: 18
Rejestracja: 14 wrz 2006, 17:08
Lokalizacja: wrocław

Post autor: kulas9 » 24 wrz 2006, 16:35

Mam 3 rózne transformatory, wizualnie mało rożniące sie.
Mają takie oznaczenia:
1. sony uk,765-12 8l 127
2. TLF073A-01-55C'' 7718 L N , 3138 128 71690 LCE CFO765 LOT NO. HHO4
3. K631-1B 154-177N 2ML 20 180-446 B L 18
wyglądają mniej wiecej tak: http://www.technopasje.yoyo.pl/hv/trafo_14.2.jpg
Wiem że ten grubszy daje wysokie napięcie bo to można wywnioskować :razz:
ale która 'nóżka' jest jego drugim biegunem??
Ps. skąd można takie trafa wytrzasnąc >> http://www.technopasje.yoyo.pl/hv/trafadobre.php przecierz to jakies "dinozaury" :lol:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 wrz 2006, 8:33

kulas9 pisze:przezwoic w sumie nie musze :razz: Chodzi tylko o to aby zwojnica miała bardzo duzo zwojów. Na ramke nawine 2. cewke o małej ilosci zwojow
Właśnie tą 2 cewkę miał zapewne na myśli matelektronik pisząc "przezwoić". Najwyższe napięcie będziesz miał na najgrubszym z wychodzących przewodów zakończonym "przyssawką".
kulas9 pisze:skąd można takie trafa wytrzasnąc >> http://www.technopasje.yoyo.pl/hv/trafadobre.php przecierz to jakies "dinozaury" :lol:
Na allegro czasami są albo w sklepach elektronicznych z częściami do sprzętu RTV. Na śmietnikach też się zdarza.

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 27 lip 2003, 12:37
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Alek » 25 wrz 2006, 12:34

Podczas minionego weekendu nawijałem samodzielnie cewkę wysokiego napięcia. Jest to zupełnie możliwe do zrobienia, choć dość żmudne :mrgreen:

Awatar użytkownika
DK
-
Posty: 54
Rejestracja: 15 gru 2006, 12:54
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: DK » 13 sty 2007, 23:50

2 wyprowadzenie jest dość łatwo znaleźć. Kiedy podłączysz trafo pod sterownik to z tego właśnie wyprowadzenia zaczną skakać iskry na inne nóżki obok.

hvman
-
Posty: 7
Rejestracja: 10 sie 2006, 12:37
Lokalizacja: Polska

Post autor: hvman » 14 sty 2007, 9:38

Najłatwiej jest to sprawdzić omomierzem. Jedną końcówkę podłaczamy do gróbego czerwonego kabla (ten z boku cewki), a drugą końcówką omomierza sprawdzamy po koleji nóżki na trafie. Tam gdzie jest największa oporność to tam znajduje się masa WN.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
DK
-
Posty: 54
Rejestracja: 15 gru 2006, 12:54
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: DK » 14 sty 2007, 10:45

Stare trafa można sprawdzać omomierzem ale trafa nowe mają wbudowaną diodę wn i z tego sprawdzania omomierzem nic ci nie wyjdzie.

hvman
-
Posty: 7
Rejestracja: 10 sie 2006, 12:37
Lokalizacja: Polska

Post autor: hvman » 14 sty 2007, 10:52

Hmmm, to zależy, w moim trafopowielaczu można tak sprawdzić piny. Jak nie ma przewodnictwa na żadnym pinie, to można odwrócić końcówki omomierza i jeszcze raz sprawdzić.

Awatar użytkownika
DK
-
Posty: 54
Rejestracja: 15 gru 2006, 12:54
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: DK » 14 sty 2007, 11:22

W ogule to ten trafopowielacz nie nada się do lasera azotowego bo ma za małą wydajność prądową.

hvman
-
Posty: 7
Rejestracja: 10 sie 2006, 12:37
Lokalizacja: Polska

Post autor: hvman » 14 sty 2007, 11:34

Jak najbardziej się nada, ale częstotliwość błysków takiego lasera będzie bardzo niska, kilka na sekundę.

Awatar użytkownika
DK
-
Posty: 54
Rejestracja: 15 gru 2006, 12:54
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: DK » 14 sty 2007, 12:22

To po co komu taki słaby laser. Wskaźnik laserowy kosztuje na stadionie 6zł. :grin:

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 06 wrz 2006, 6:19
Lokalizacja: Oborniki

Post autor: Doc Brown » 14 sty 2007, 13:35

Każde trafo wielostykowe można sprawdzić w baardzo prosty sposób: składamy generator WN z jednym 2N3055 nawijamy te kilka zwojów na rdzeniu trafa, podłączmy ten generatorek pod zasilacz z możliwością ograniczenia prądu, ustawiamy taki prąd, by łuk był jaknajsłabszy i po prostu bierzemy kabel WN w izolowane kombinerki i zbliżamy po kolei do każdego z wyprowadzeń, na tym, na którym przebija i łuk jest najwyraźniejszy jest drugi koniec uzwojenia WN.

ODPOWIEDZ