Jak zrobić?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
jaceko

Jak zrobić?

Post autor: jaceko » 21 paź 2002, 19:25

Witam!
Jak zrobić układ z diodą świecącą np. do prostownika do ładowania akumulatorów sam. tak aby dioda gasła gdy prąd przestawałby płynąć przewodem. Chciałbym aby świecenie było zależne od natężenia a nie od napięcia.

marcin

Re: Jak zrobić?

Post autor: marcin » 25 paź 2002, 11:38

A czy nie ciekawszym i lepszym rozwiązaniem byłby amperomierz?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 26 paź 2002, 12:44

Zgadzam się z Marcinem, też bym zastosował jakiś amperomierz.
Ale można to rozwiązać zgodnie z życzeniem Jaceko w prosty sposób aczkolwiek nie najlepszy gdyż wiąże się z dodatkowymi stratami mocy . W szereg z wyjściem włączyć rezystor, a równolegle do niego połączone szeregowo diodę LED i rezystor ograniczający maksymalny prąd jaki może popłynąć przez diodę. Na rezystorze szeregowym będzie spadek napięcia proporcjonalny do płynącego prądu z zasilacza do akumulatora, ten spadek jeśli będzie wystarczający spowoduje rozświetlenie diody. Są tu dwa istotne problemy przy tym (prymitywnym) rozwiązaniu, a mianowicie wyznaczenie prądu przy którym dioda ma już nie świecić i możliwy (maksymalny) spadek napięcia na rezystorze szeregowym.
Tą odpowiedź proszę potraktować jako bodziec do dalszej dyskusji, jak rozwiązać problem Jaceko w bardziej elegancki (z technicznego punktu widzenia) sposób (może by tak jeszcze jakiś tranzystorek?) :) .

Gość

Post autor: Gość » 30 kwie 2003, 12:08

Ja proponuję trochę zmodyfikować pomysł Wojtka;
rezystor zastąpić dwoma połączonymi szeregowo diodami (np: prostownicze) i włączyć równolegle do tych diod tranzystor PNP (złączem baza-emiter) tzn. Emiter do anody pierwszej diody (od strony zasilania)
a baza do katody drugiej diody (od strony odbiornika) a do kolektora włączyć diodę led w szereg z rezystorem. Jeżeli przez diody płynie prąd to powstaje na nich spadek napięcia i tranzystor przewodzi a co za tym idzie świeci dioda led. Dzięki takiemu rozwiązaniu straty mocy będą niewielkie
wadą jest fakt, że na diodach powstaje spadek napięcia ok. 1,2-1,4V ale w przypadku rezystora spadek napięcia na nim musi być równy napięciu przy którym świeci led, o tym jakie to jest napięcie decyduje rodzaj led ale będzie ono większe od 2V. Trzeba zaznaczyć, że prąd bazy tranzystora zależy od resystancji odbiornika więc w przypadku odbiorników pobierających większe prądy musisz w szereg z bazą tranzystora włączyć odpowiednio dobrany rezystor. U mnie układ ten pracował jako czujnik przepalenia żarówki (gdy żarówka sie przepaliła nie przepływał prąd i dioda led nie świeciła) samochodzie, więc jest sprawdzony.
Chciałem dodać załącznik ze schematem ale chyba się nie da. jężeli chcesz to przyślę ci go e-mailem podaj tylko adres.

Pozdrawiam. :D :D

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 30 kwie 2003, 12:13

O!! przepraszam zapomniałem się zalogować to z tym tranzystorem i diodami (powyżej ) to moje!!.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 01 maja 2003, 6:30

Schemacik wyślij do mnie to go umieszczę na forum
Ostatnio zmieniony 11 cze 2005, 6:37 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 04 maja 2003, 7:17

Chciałem dodać załącznik ze schematem ale chyba się nie da. jężeli chcesz to przyślę ci go e-mailem podaj tylko adres.
A oto schemat , który zaproponował gogo4

Obrazek

ODPOWIEDZ