Drabina itp..

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Q22Q
-
Posty: 19
Rejestracja: 17 lis 2005, 12:44

Post autor: Q22Q » 21 maja 2006, 9:56

Arnold_S. pogadamy jak nauczysz się odróżniać masy od ekranu. A "K" jak było tak będzie. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 21 maja 2006, 10:12

Ej no, chłopaki, bez przesady ... :???:

Wojtek
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 21 maja 2006, 10:40

Q22Q pisze:Arnold_S. pogadamy jak nauczysz się odróżniać masy od ekranu. A "K" jak było tak będzie. Pozdrawiam
:arrow: Q22Q - nie przesadzaj,
co do zastosowania DUŻEJ litery "K" dla określenia tysięcy woltów to nie masz racji pisze się kV. Polecam lekturę
Zastanówcie się koledzy czy nie mozecie sobie darować tych uszczypliwości?

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 20 cze 2006, 23:33

Pisanie w informatyce kilobajtów z użyciem dużego "K", to błąd(amerykańce w tym przodują).
Kilo ma być małe i koniec! :cool:

Doc Brown

Post autor: Doc Brown » 04 sie 2006, 15:59

Nie słuchaj ich !!!!!
Nie baw się transformatorem od neonów !!!! To śmiertelnie niebezpieczne urządzenie !!!!
Zajrzyj na strone www.technopasje.yoyo.pl tam w dziale HV jest prosty generator WN na bazie trafo z TV i do niego powielacz kaskadowy. Zbuduj to i podłącz wraz z powielaczem do drabiny. Na 100% zadziała. Ja tak zrobiłem i działało, a w dodatku dostałem za to 6. Jest to proste, bezpieczne i dodatkowo odgłos pracy urządzenia zrobi na wszystkich duże wrażenie.
A co do transformatora od swietlówek, to takowy nie istnieje !!!!
Na 100% to co ty nazywasz transformatorem świetlówkowym w rzeczywistości jest statecznikiem, albo dławikiem jak kto woli.

Awatar użytkownika
DK
-
Posty: 54
Rejestracja: 15 gru 2006, 12:54
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: DK » 14 sty 2007, 12:02

Doc brown co ty z tym generatorem z trafa od tv, przecierz to ma małą wydajność prądową.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 06 wrz 2006, 6:19
Lokalizacja: Oborniki

Post autor: Doc Brown » 14 sty 2007, 14:05

Małą ??
Porządny generator z trafa z TV może naprawde wiele, a do drabiny Jacoba nie potrzeba wielkiej mocy, no i generator z trafa z TV nie jest śmiertelnie niebezpieczny tak jak trafo od neonów.

Awatar użytkownika
DK
-
Posty: 54
Rejestracja: 15 gru 2006, 12:54
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: DK » 14 sty 2007, 14:49

Jak tak to podaj mi schemat przetwornicy o wydajności prądowej do 30ma z trafa od tv.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 14 sty 2007, 15:18

Przecież to wszystko zależy od mocy a nie od samego prądu. Jak zrobisz przetwornicę na trafie z TV która daje 5kV, to 30mA będziesz miał już przy 150W, a to wcale nie jest dużo. Poza tym do drabiny Jacoba wcale nie potrzeba tak dużego prądu, kilka mA wystarczy.

A co do bezpieczeństwa, to nie byłbym taki pewien, Doc Brown ...

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 06 wrz 2006, 6:19
Lokalizacja: Oborniki

Post autor: Doc Brown » 14 sty 2007, 18:23

:arrow: c4r0
Układy na trafach WN z TV nie stwarzają bezpośredniego zagrożenia dla życia ponieważ pracują na wysokiej częstotliwości i trafa WN z TV nie mają ogormnej mocy, a trafa od neonów mogą być nawet na 1 kW no i trafa od neonów pracują na 50 Hz, więc dotknięcie styków WN trafa od neonów grozi natychmiastową śmiercią, a trafo WN z TV nie zabije jeśli omyłkowo dotkniesz styków WN, no chyba, że złapiesz jedną ręką jeden styk WN, a drugą drugi, to wtedy jakaśtam szansa na zgon istnieje. Oczywiście układy na trafach WN z TV mogą paskudnie poparzyć, ale to nie jest zagrożenie życia, tylko zdrowia.

Awatar użytkownika
DK
-
Posty: 54
Rejestracja: 15 gru 2006, 12:54
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: DK » 15 sty 2007, 12:48

Co do przetwornicy czy takie coś zadziała? Napięcie zasilania to 40v, uzwojenie kolektorowe to 5 zwojów drutu 3mm, uzwojenie bazowe to 2 zwoje drutu 1mm na rdzeniu trafka wn od tv.
Wtórne to oryginalna cewka. Te tranzystory to bdx 33.
Załączniki
1.JPG
1.JPG (7.58 KiB) Przejrzano 3888 razy

ODPOWIEDZ