Drabina itp..

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Q22Q
-
Posty: 19
Rejestracja: 17 lis 2005, 12:44

Drabina itp..

Post autor: Q22Q » 11 maja 2006, 20:51

Witam Wszystkich. Mam pytanko. Zna ktoś prościótki schemat Drabiny Jakoba oparty na transformatorku dzwonkowym?? Lub jakiś inny schemat użądzenia do wyświetlenia i zaprezętowania wysokiego napięcia. Projekt chcę wykonać na fizykę :D . Pozdrawiam

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 11 maja 2006, 20:54


Q22Q
-
Posty: 19
Rejestracja: 17 lis 2005, 12:44

Post autor: Q22Q » 12 maja 2006, 8:00

Ale ja zabardzo nie chcę się bawić w 8KV. Moze zna ktoś schemat o niższym napięciu??

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 12 maja 2006, 8:22

To NIE DZIAŁA na niskim napięciu. Do drabiny Jacoba potrzeba przynajmniej kilka kV. Poza tym piszesz że Ci potrzebne do zaprezentowania wysokiego napięcia ale nie chcesz się bawić w wysokie napięcie ...

Q22Q
-
Posty: 19
Rejestracja: 17 lis 2005, 12:44

Post autor: Q22Q » 12 maja 2006, 9:26

Dobra to moje ostatnie pytanie. Czy to jest bezpieczne?? I jeszcze jedno mam juz trafo od tych swietlowek i jak mam go podłączyć do elektrod?? A czy trafo dzwonkowy się na da??Tam jest pare uzwojen 3V , 5V , 8V

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 12 maja 2006, 16:06

Czy bezpieczne to zależy. Jak złapiesz za elektrody to nie, a jak jesteś ostrożny i nie podchodzisz za blisko to tak. Z resztą tak jak ze wszystkim - kamień też jest niebezpieczny - można upuścić sobie na nogę :wink: Jednak ja bym tego do szkoły nie brał ...

Pokaż jakie to jest trafo to co masz (fotkę albo przepisz co na nim jest napisane). To ma być trafo od neonów, a nie żadnych świetlówek. Takie trafo zazwyczaj jest stosunkowo duże i ciężkie (1kg to przynajmniej). Wygląda np. tak: FOTKA

Z trafem dzwonkowym sam sobie odpowiadasz. Napisałem wcześniej że potrzeba kilka kV, a Ty napisałeś że ono ma uzwojenia na 3, 5 i 8V ...

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 12 maja 2006, 18:01

Ale on pewnie nie wie co oznacza literka "k"... :roll:

Q22Q
-
Posty: 19
Rejestracja: 17 lis 2005, 12:44

Post autor: Q22Q » 12 maja 2006, 19:59

c4r0 dzięki za wskazówki. A ty Arnold_S. bardzo się pomyliłeś. Bo wiem co oznacza literka "K" a pozatym jak wypisuje uzwojenia to nie mam na mysli powstalego przez to napięcia :twisted: Pozdrawiam Was.

Obrazek
to jest fotka trafo. Nada się??

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 12 maja 2006, 20:41

To jest trafo dzwonkowe - napisałem już że się nie nadaje. Chodziło mi o to co pisałeś że jest od świetlówki.

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 12 maja 2006, 21:10

Q22Q
Właśnie pokazałeś, że nie wiesz co to jest literka k.
Nie rozumiesz różnicy między "kilka V", a "kilka kV".
Literka k oznacza 1000...a to "trochę" zmienia postać rzeczy.

Dalej będziesz uparcie pytać o trafo dzwonkowe? To się NIE nadaje do budowy drabiny.


Teoretycznie w każdym transformatorze można zaindukować napięcia wyższe, niż to wynika z wartości znamionowych, ALE TO SIĘ SKOŃCZY NATYCHMIASTOWYM USZKODZENIEM!
Skoczy jedna iskra i transformator jest do wyrzucenia.
Koniec tematu.


P.S.
Za chwilę się okaże, że pisząc o tym "transformatorze do świetlówek"(czy jakoś tak), gość tak na prawdę myśli o dławiku(stateczniku) - a to też się nie nadaje. :wink:

Kapitan_Rzbik
-
Posty: 97
Rejestracja: 20 gru 2005, 10:52

Post autor: Kapitan_Rzbik » 13 maja 2006, 1:01

Arnold_S. pisze:Dalej będziesz uparcie pytać o trafo dzwonkowe? To się NIE nadaje do budowy drabiny.
a deski sie nadają?

Arnold_S.

...?

Post autor: Arnold_S. » 13 maja 2006, 1:57

Kapitan_Rzbik pisze:a deski sie nadają?
Znowu "szukasz dymu"? 8)

http://www.mango.pl/produkty/drabina/index.html :wink:
http://www.drabiny.info.pl/drabiny_favorit.php

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 13 maja 2006, 8:58

Podsumowując. Do drabiny (Jacoba :wink: ) potrzebny jest transformator od NEONÓW i tylko taki :!: Ewentualnie można to zrobić na transformatorze od mikrofalówki albo wysokonapięciowym od telewizora, ale to wymaga sporo dodatkowych elementów i pracy (trafo od neonów nie wymaga tego w ogóle). Nie ma innej możliwości, ani z trafem dzwonkowym ani świetlówkowym (chociaż nie wiem jakie to, też mi się coś wydaje że masz na myśli dławik ...).

I tak dla ścisłości: literka 'K' to nie to samo co 'k'.
K - kelwin
k - kilo ( x1000)

Pozdrawiam :)

Kapitan_Rzbik
-
Posty: 97
Rejestracja: 20 gru 2005, 10:52

Post autor: Kapitan_Rzbik » 15 maja 2006, 10:41

Literka "K" jest również stosowana w informatyce jako przedrostek "kilo" :

- KB czyli kilobajt;
- Kb czyli kilobit;

ale w tym przypadku oznacza ona mnożnik 2^10, czyli 1024.

Arnold_S.

Zróbmy temat o znaczeniach litery "k"!

Post autor: Arnold_S. » 15 maja 2006, 14:09

Literka "k"(mała lub wielka) może też oznaczać współczynnik wzmocnienia np. w automatyce.
:mrgreen:

Literka "K" to w chemii pierwiastek o nazwie Potas:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Potas
:lol:

ODPOWIEDZ