Diody UV.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
slawek55
Użytkownik

Diody UV.

Post autor: slawek55 » 28 mar 2006, 6:18

Szukałem na forum czegoś o diodach led ultarfioletowych, ale ciężko, nie znalażlem, moze nie było?

A potrzebuję informacji o tych diodach, a przede wszytskim, o szkodliwości na wzrok.
A przy okazji jak to jest z tymi świetlówkami przezroczystymi, bo one na pewno są szkodliwe.

Możecie mi pomóc?

yakuza
-
Kontakt:

Post autor: yakuza » 29 mar 2006, 12:47

Lepiej nie szukaj o diodzie UV tylko o świetle UV.

UV

Jak sie raz poświeci po oczach to raczej nic nie powinno się stać.

krzych
-

Post autor: krzych » 01 kwie 2006, 17:37

W świetlówkach zawsze wytwarza się promieniowanie UV, powstające podczas wyładowania w parach rtęci, tylko w jednych- tych używanych do oświetlania o barwach żółtawych, różowawych, białych, jest ono zamieniane przez luminofor (napylony na wewnętrzną stronę rury) na światło widzialne. W innych- tych używanych w szpitalach do odkażania rzeczywiście nie ma luminoforu, dzięki czemu promieniowanie UV może się swobodnie z niej wydostawać. Jest to zamierzone, ponieważ wykożystuje się silnie bakteriobujcze działanie promieniowania UV.
To, czy promieniowanie UV emitowane przez dane urządzenie jest szkodliwe jest uzależnione od wielu czynników np: mocy promieniowania, jego natężenia, dł. fali (im krótsza tym bardziej szkodliwe- większa energia fotonów)/typ UVA, UVB, UVC (bliski średni, daleki) itp.
Warto wspomnieć, że promieniowanie UV w niektórych przypadkach powoduje między innymi uszkodzenie wzroku i raka skóry (czerniak), oraz różne mutacje.
Po więcej informacji odsyłam cię np. do google

ODPOWIEDZ