Przeglądając ostatnio forum o tematyce komputerowej natknąłem się na ciekawy post. Mianowicie mowa była długotrwałym przechowywaniu informacji. Żeby za 50 czy 100 lat można było odczytać jakieś dane. Oczywiście chodzi mi o dane cyfrowe, w postaci obrazu, programu itp. Na tamtym forum siedza sami programiści, więc można im wybaczyć pomysły w rodzaju zamknięcia dysku twardego do sejfu. Najlepszą propozycją do tej pory były chyba kamienne tablice z wybitym kodem szesnastkowym
Długotrwałe przechowywanie informacji
Długotrwałe przechowywanie informacji
Witam 
Przeglądając ostatnio forum o tematyce komputerowej natknąłem się na ciekawy post. Mianowicie mowa była długotrwałym przechowywaniu informacji. Żeby za 50 czy 100 lat można było odczytać jakieś dane. Oczywiście chodzi mi o dane cyfrowe, w postaci obrazu, programu itp. Na tamtym forum siedza sami programiści, więc można im wybaczyć pomysły w rodzaju zamknięcia dysku twardego do sejfu. Najlepszą propozycją do tej pory były chyba kamienne tablice z wybitym kodem szesnastkowym
Problem w tym, czy za 100 lat jakikolwiek komputer zrozumie te dane… Najlepiej razem z tablicami schować jakiś miniaturowy komputer, tylko ciekawe czy przetrwa… Co o tym sądzicie, jakie są Wasze propozycje? 
Witam
Długotrwałe przechowywanie informacji? Ciekawy temat, 50 lat czy nawet 100lat to nie tak wiele
, skoro przetrwały takie urządzenia jak fonograf (zapisany głos konstruktora na wałku powleczonym parafiną) czy taśmy filmowe z końca XIXw. Ale to były dane analogowe, a w temacie chodzi o dane cyfrowe. Mój pomysł to stalowa taśma perforowana zamknięta w metalowej puszce i zakonserwowana smarem (tak jak broń) przetrwa i 500lat
!
Pozdrawiam
Długotrwałe przechowywanie informacji? Ciekawy temat, 50 lat czy nawet 100lat to nie tak wiele
Pozdrawiam
Sorry za klopotWojtek pisze:Temat przenoszę w miejsce chyba bardziej odpowiednie
Już widze miny odkrywcow takich tablic z wybitym kodemROM pisze:Myślę, że kamienna taśma perforowana pobiłaby wszystko.Kwarc potrafi przetrwać tysiące lat, a wraz z nim zapisana informacja, czego dowodem są np. stele i megality.
Po takim czasie z "naszych" technologii pozostanie tylko pyłek....
Może ktos z Was wie jaka trwałość maja plyty CD? Mysle, ze tloczone powinny być lepsze od „wypalanych. Ciekaw tez jestem czy powstanie kiedys muzeum oprogramowania?
Pozdrawiam.
Trwałość zapisu CD, przewidywano zdaje się, na ok. 100 lat....Może ktos z Was wie jaka trwałość maja plyty CD? Mysle, ze tloczone powinny być lepsze od „wypalanych. Ciekaw tez jestem czy powstanie kiedys muzeum oprogramowania?
Pozdrawiam.
Tłoczone powinny być lepsze, ale ze względu na minimalizowanie kosztów produkcji, tak niestety nie jest.Bywa, że po roku płytka nie daje się odczytać
Gdyby to była warstewka srebra, to trwałość, pewnie byłaby dużo większa niż 100 latek...
Kamienne tablice ? A czy nie zapominamy o sztucznych tworzywach ?
Czas, w jakim ulegną one rozłożeniu liczony jest nawet w tysiącach lat.
Płyty CD jako archiwum muzeum oprogramowania też moim zdaniem nie są najlepszym pomysłem.
Lepiej zaczekajmy na dopracowanie technik holograficznych, a tymczasowo nie przejmujmy się nadmiernie trwałością płyt CD.
Czas, w jakim ulegną one rozłożeniu liczony jest nawet w tysiącach lat.
Płyty CD jako archiwum muzeum oprogramowania też moim zdaniem nie są najlepszym pomysłem.
Lepiej zaczekajmy na dopracowanie technik holograficznych, a tymczasowo nie przejmujmy się nadmiernie trwałością płyt CD.
Jeśli się będzie odpowiednie materiały, przechowywało tak jak należy(odpowiednie zakonserwowanie) to dużo materiałów się bedzie nadawało. Gorzej tylko z zapisem danych na takiej stalowej taśmie perforowanej. Pomysł ughgeo z użyciem tworzyw sztucznych do taśm perforowanych wg mnie byłby najlepszy. Tylko pojemność takiego "nośnika" była by niezbyt duża.c4v2 pisze: Mój pomysł to stalowa taśma perforowana zamknięta w metalowej puszce i zakonserwowana smarem (tak jak broń) przetrwa i 500lat!
-
Kapitan_Rzbik
- -
Gratuluje znajomości pisowni języka polskiegoawatar100 pisze: gratoloje Podstawowej wiedzy o diamentach
Proponoje poczytac ksiazki z Gimnazjom o temp. i diamentach
A jeśli chodzi o lasery i diamenty:
http://www.mimuw.edu.pl/delta/artykuly/ ... dnarek.pdf
Te informacje wykraczają poza program gimnazjum i prawdopodobnie stąd twoja niewiedza