Jakie U i I na LPT, żeby drukarka widziała "1"

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Jakie U i I na LPT, żeby drukarka widziała "1"

Post autor: mariusz_edw » 23 gru 2005, 22:07

Witam. Mam pytanie do praktyków: Jakie musi być MINIMALNE napięcie i jaki musi płynąć MINIMALNY prąd na dowolnej linii D0...D7 złącza LPT, aby drukarka odebrała logiczną "1" na danej linii?

Ewentualnie, czy ktoś ma jakiś błyskotliwy pomysł na to, w jaki sposób można to sprawdzić? :)

PS. Wiem oczywiście, że LPT to standard TTL, tyle że to było pytanie bardziej do praktyków, niż do teoretyków, chociaż... :-). Standard podaje przedziały a ja się zastanawiam nad minimum. Ciekawy jestem komu udało się zejść do minimum, choć zakładam, że zależne będzie to od konkretnego urządzenia... No chyba, że wszystkie urządzenia trzymają się idealnie tych norm, i przy napięciu 2,40V wykrywają logiczną jedynkę, a już od 2,39 nie będą jej wykrywały (zgodnie z normą stan zabroniony).

Pozdrawiam
Mariusz

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 24 gru 2005, 15:35

Nie polecam takich działań. Warto trzymać się standardów. Taka odpowiedź niewiele Ci da, chyba, że ktoś poda także wersję swojej płyty głównej... a może być ważny także numer serii czy rok produkcji.
Masz 100% pewności, że każda płyta musi trzymać się określonych standardów i 0%, że taki "wyżyłowany" układ zadziała prawidłowo w innym komputerze.

Ponieważ podejrzewam, że pytanie to dotyczy Twojego tematu odnośnie transoptorów, proponuję zerknąć także na to co tam napisałem. Może to rozwieje Twoje wątpliwości i pozwoli rozwiazać problem "zgodnie ze sztuką".

Pozdrawiam serdecznie ;)

ODPOWIEDZ