pomiar temperatury

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Globus

pomiar temperatury

Post autor: Globus » 21 sie 2005, 6:13

witam,chciał bym się poradzić kogoś ,co można zastosować jako czujnik temperatury np do silika w samochodzie zeby działało to tak:gdy rośnie temp. to zeby malała przewodność prądu przez to.i jaka by była cena tego? Z góry dziękuje za odp. (powiem o co konkretnie mi chodzi ,a więc amieniłem licznik w aucie (w maluszku)i jest on od cintka,jest na nim wskaźnik temp. i chciał bym zamontowac jakis czujnik tylko nie mam pomysłu jaki).

timi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: timi » 22 sie 2005, 8:33

musiałbyś najpierw zobaczyć na jakie napięcie reaguje wskaźnik, jako czujnik temp. np. LM35 albo dioda. Ale chyba jest wiekszy problem : jak to zamontujesz na silniku ? o ile się nie myle to maluszki mają tylko kontrolke przekroczenia temperatury.

PanLeon
-

Post autor: PanLeon » 31 sie 2005, 19:35

@Globus:
a może najprościej kupić czujnik temperatury od tego "cintka"? i wtedy nie masz żadnych zmartwień - oprócz mechanicznego przymocowania do silnika - z podłączeniem do licznika.

ODPOWIEDZ