witam pomozecie? Czy moze ktos dobry mi pomoc? Chodzi o omowienie schematu ideowego zasilacza dodatniego zasilania ? Dodatnie zasilanie jak w nim przebiega dodatnie zasilanie. TO wazne mam z tym problem... wiem o co chodzi ale nie potrafie tego zrobic jezykiem elektronicznym. Dziekuje serdecznie za pomoc link do schematu www.hansklos.prv.pl
p.s temat aktywny do wtorku
Dodatnie Zasilanie - schemat (pomocy)
no wlasnie nieczego. Niech ktos mi pomoze i opisze jak przebiega to dodtanie zasilanie!!!
Ja tyylko wiem ze zaczyna sie u gory od lewej strony (+30V/+20V) Idzie do Us2 lm317 a ptem jakos sie rozgaleznia na roznicowym.Ale nie jestem pewien...
www.hansklos.prv.pl
[ Dodano: Nie 12 Cze, 2005 ]
dziekuje za wyrozumialosc
potrzbuje tego zeby przejsc do nastepnej klasy
Ja tyylko wiem ze zaczyna sie u gory od lewej strony (+30V/+20V) Idzie do Us2 lm317 a ptem jakos sie rozgaleznia na roznicowym.Ale nie jestem pewien...
www.hansklos.prv.pl
dziekuje za wyrozumialosc
potrzbuje tego zeby przejsc do nastepnej klasy
Możesz podesłać cały schemat bo nie wiem np. co jest na wjściu US1D. Wyglada mi to naukład stabilizatora regulowanego od 0V. Głownym układem stabilizatora jest US2 czyli LM317 (jak chcesz to ci mogę przysłac opis po polsku tego stabilizatora) Regulacja napięcia wyjsciowego jest zrealizowana na układzie US1A, T1 i napięciu ujemnym -12V. R1 pracuje jko czujnik pradu a pomiar tego pradu wykonywany jest na układzie U1B i C, układ U1D zapewnia regulacje pradu wyjsciowego. To tak w skrócie. Poczytaj tez załączony plik.
- Załączniki
-
- lm317pl.zip
- (172.09 KiB) Pobrany 523 razy
Dziekuje Przysylam Caly schemat... Pochodzi on z pisma praktyczny elektronik 11\1996 podpisany jako Schemat ideowy zasilacza cz.II Osobiscie szukalem tego w nbecie ale znalesc nie moglem :/ Dziekuje i pozdrawaim
Caly schemat na www.hansklos.prv.pl
Caly schemat na www.hansklos.prv.pl