klasy pracy
klasy pracy
Witam! Mam maly problemik, otoz posiadam tranzystor BC211 i nie wiem jakie dobrac wartosci Ic i Uce aby uklad na tym tranzystorze pracowal jako wzmacniacz w klasie A i w klasie C. Chodzi mi o porownanie a nie jakis idealny uklad. Pozdrawiam.
Może na początek http://www.elektronika.priv.pl/bipolarne.html tam jest troche przykładów obliczeniowych powinny Ci pomóc
Ostatnio zmieniony 06 cze 2005, 6:07 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtek, chodzi o to, ze potrafie dobrac elementy znajac punkt pracy (Uce, Ic). Problem w tym, ze nie wiem czy dla np. Uce 5V i Ic 2mA wzmacniacz bedzie pracowal w klasie A czy C? Nie wiem jakie dobrac wartosci Ic i Uce zeby ta roznice mozna bylo zauwazyc, z obliczeniem wartosci rezystorow juz nie bede mial problemow. Pozdrawiam.
-
elektrokiler
- -
- Kontakt:
vanier pisze:chodzi o to, ze potrafie dobrac elementy znajac punkt pracy (Uce, Ic). Problem w tym, ze nie wiem czy dla np. Uce 5V i Ic 2mA wzmacniacz bedzie pracowal w klasie A czy C?
To zależy jakie jest napięcie zasilania. Jeżeli Ec jest 10 V to będzie to idealna klasa A jeżeli niższe ale większe niż 5V będzie to klasa AB, przy Ec=5V klasa B.
Czytam to co napisałeś (całość) i w zasadzie nie wiem o co chodzi.