Witam.
Mam do rozważenia problem i potrzebuję porady mianowicie:
- posiadam żródło napięcia transformator - szt. 1,
- układ uC,
- układ D/A
- jak zrealizować nast. rzecz - jedno źródło zasilania nap. przemienne 24VAC i układ D/A, mam problem z napięciem odniesienia dla D/A (0-10V) ponieważ muszę to odnieść do G0 a nie do masy napięcia stałego. Tzn. zasialnie układu G, G0 24VAC a napięcie wyjściowe z przetwornika Io = 0-10V względem G0.
Jak połączeyć w/w masy?
Tak jest przecież realizowane w sterownikach DDC (zasilanie ~24V) ale jak? (nap. siłowniki Jonson posiadają 3 złącza: zasilanie ~24V i wejście analogowe).
Pzdr.
Zasilanie 24VAC a wyjście analogowe.
-
Gość
Tego się obawiałem - że za ciemno.
Tworzę sterownik z wyjściami analogowymi (mniej więcej jak większość sterowników DDC). Chcę zachować standard czyli:
- zasilam sterownik nap. przemiennym 24 VAC (G, G0),
- sterownik ma wyjście AO (0-10V),
- sterownik nie posiada dodatkowej masy dla napięcia stałego,
- mierząć nap. na wyjścu AO względem G0 wychodzą jakieś bzdury gdyż stałe nap. wyjściowe nie ma punktu odniesienia,
- muszę jakoś połączyć masę stałego nap. z masą zmiennego (bezpośrednie połączenie powoduje zwarę),
- w sterownikach jest to połączone jakimś dziwnym elementem.
- zastanawiam się czy realizacja tego nie polega na tym iż zamiast mostka Greatza zastosować tylko jedną diodę + kondensator + stabilizator + konensator (wtedy mam jedną masę)
______
G0_____|\|_____________ | 12V |_____________ wyjście nap. stałego
|/| | | | |
___ |______| ___
___ | ___
| | |
G_____________|___________| _________|______ G = masa stała
dla powyższego układu stosując na wej. mostek greatza to nie zadziała.
(a w sterownikach jest mostek greatza ?).
Czytelnie ??
Tworzę sterownik z wyjściami analogowymi (mniej więcej jak większość sterowników DDC). Chcę zachować standard czyli:
- zasilam sterownik nap. przemiennym 24 VAC (G, G0),
- sterownik ma wyjście AO (0-10V),
- sterownik nie posiada dodatkowej masy dla napięcia stałego,
- mierząć nap. na wyjścu AO względem G0 wychodzą jakieś bzdury gdyż stałe nap. wyjściowe nie ma punktu odniesienia,
- muszę jakoś połączyć masę stałego nap. z masą zmiennego (bezpośrednie połączenie powoduje zwarę),
- w sterownikach jest to połączone jakimś dziwnym elementem.
- zastanawiam się czy realizacja tego nie polega na tym iż zamiast mostka Greatza zastosować tylko jedną diodę + kondensator + stabilizator + konensator (wtedy mam jedną masę)
______
G0_____|\|_____________ | 12V |_____________ wyjście nap. stałego
|/| | | | |
___ |______| ___
___ | ___
| | |
G_____________|___________| _________|______ G = masa stała
dla powyższego układu stosując na wej. mostek greatza to nie zadziała.
(a w sterownikach jest mostek greatza ?).
Czytelnie ??