Dlaczego mój wzmacniacz operacyjny blokuje się przy -13V?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
simbokarl
-

Dlaczego mój wzmacniacz operacyjny blokuje się przy -13V?

Post autor: simbokarl » 21 paź 2021, 6:17

Cześć wszystkim,

Pracuję w laboratorium uniwersyteckim i mój asystent nie może tego rozgryźć, może dlatego, że jest to laboratorium internetowe.

Mam 741 op-amp DIP IC. Dostałem zasilanie 15/-15V. Jest skonfigurowany jako wzmacniacz odwracający, z napięciem wejściowym 5 V DC, rezystancją wejściową i sprzężeniem zwrotnym 100 kΩ. Nieodwracanie idzie na ziemię.

Zbudowałem to na symulatorze i stwierdziłem, że moje napięcie wyjściowe powinno wynosić -5V. Jest to zgodne ze wzorem Vout = -Rf/Rin * Vin.

Jednak kiedy zbudowałem ten obwód na płytce stykowej, otrzymuję napięcie wyjściowe -13,6 wolta. Jak odłączę 5V to przechodzi do -13,2 wolta. Zmieniłem układy scalone i dwukrotnie sprawdziłem wszystkie połączenia. Wyjąłem nawet całkowicie rezystor wejściowy, pozostawiając tylko rezystor sprzężenia zwrotnego podłączony do wejścia odwracającego, a mimo to nadal pokazuje -13,2 woltów.
https://9apps.ooo/

Nieodwracający jest mierzony jako 0 V lub bardzo blisko niego - +/- 0,02.

Jakieś pomysły, dlaczego to może być? Zasadniczo mam 0V na obu wejściach i nadal daje mi -13V na wyjściu.

Szybka edycja: Tak, trochę googlowałem i nie mogę tego rozgryźć.

ODPOWIEDZ