Nadajnik UKF FM.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Nadajnik UKF FM.

Post autor: Sebastian RCS » 01 mar 2005, 21:34

Nadajnik UKF FM o mocy 4W w terenie zabudowanym to na jaką odległość będzie mógł nadawać?

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 01 mar 2005, 21:59

To zależy od wielu czynników, jak jakość i dopasowanie anteny, miejsce jej zamocowania, długość i dopasowanie fidera...
Jeśli wszystko dobrze dopasowane, antena na dachu 10-ciopiętrowego bloku, a nadajnik na 10-tym piętrze, to śmiało pokryje spore miasto.

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 01 mar 2005, 22:03

A jak dom parterowy :? ??

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 01 mar 2005, 22:25

1W, półdipol na 3-metrowej długości fiderze z kabla RG58 w pokoju na parterze - radioodbiornikiem samochodowym około 500m (za blokami już zanika).
A przelicznik jest prosty - aby w tych samych warunkach zwiększyć zasięg 2x, należy moc zwiększyć 10x.

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 02 mar 2005, 14:23

Ale u mnie to jest mała mieścina i bloki to dopiero są z jakieś półtora km ode mnie, tutaj w pobliżu to co najwyżej piętrowe domu. To w takiej okolicy jak daleko by to nadawało?

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 02 mar 2005, 14:34

To z anteną na dachu 3km powinno być bez problemu. Miejscami bliżej, miejscami dalej... :) Tego naprawdę nie da się dokładnie przewidzieć, ale 4W (na antenie będzie pewnie ze 2W) jak dla nas amatorów, to już duża moc.

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 02 mar 2005, 21:42

Grzechu pisze:[...]dla nas amatorów, to już duża moc.
Mniemam, że jesteś radioamatorem :D. Takiego człowieka szukałem, aby wypytać się o kilka rzeczy.
Po 1. Czy są szkodliwe częstotliwości nadawania? I jakie to są te częstotliwości dla amatorów?
Chciałbym w końcu zacząć nadawać [ale na razie bez licencji] tak sporadycznie :). Więc co ja potrzebuję to takiego nadawania i ma się rozumieć odbierania :) :?:

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 02 mar 2005, 21:57

spec pisze:... i ma się rozumieć odbierania :) :?:
Chcesz nadawać samemu sobie? ;) To prawie jak ja :)
Potrzebujesz: źródła dźwięku, nadajnik, fider i antenę. O odbiorniki niech się martwią Twoi słuchacze... ;)

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 02 mar 2005, 22:17

Grzechu pisze: Chcesz nadawać samemu sobie? ;) To prawie jak ja :)
Potrzebujesz: źródła dźwięku, nadajnik, fider i antenę. O odbiorniki niech się martwią Twoi słuchacze... ;)
Co za źródła dźwięku i co za fider?
A odbiornik by mi chyba był potrzebny, aby się jakoś porozumiewać..... :)

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 03 mar 2005, 7:56

A to ma być ultrakrótkofalówka, a nie nadajnik do własnych audycji radiowych w paśmie FM?

Źródła dźwięku - magnetofon, CD-player, MP3-player, mikrofon, w najgorszym przypadku PC... :)
Fider - kabel łączący wyjście nadajnika z wejściem anteny. Jeśli antena jest półdipolem, to fider musi być wyposażony balun.
Balun - półdipol jest typu zrównoważonego, a kabel koncentryczny typu niezrównoważonego. Bezpośrednie połączenie nadajnika z półdipolem za pomocą koncentryka powoduje w nim interferencje, które silnie zakłócają sąsiadom (koncentryk robi za siejącą antenę). Dobrany do częstotliwości nadawania balun prawie całkowicie je wyeliminuje.

ODPOWIEDZ