Kondensatory przy zasilaniu

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
misku23

Kondensatory przy zasilaniu

Post autor: misku23 » 15 lut 2005, 11:32

Witam! Mam pytanie po co sie stosuje kondensatory przy zasilaniu wzmaka?? Mam wzmacniacz na tda 7294 i czytalem kilka postow odnosnie tego wzmaka i napisane wlasnie bylo o tych kondensatorach. aha i jeszcze co to znaczy ze taki kondensator ma byc na strone?!?

Dzieki!!

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 15 lut 2005, 14:10

Wartośc pojemności zależy od macy jaką przewidujesz .......

Awatar użytkownika
end
Administrator

Re: Kondensatory przy zasilaniu

Post autor: end » 21 lut 2005, 11:51

misku23 pisze:Witam! Mam pytanie po co sie stosuje kondensatory przy zasilaniu wzmaka?? Mam wzmacniacz na tda 7294 i czytalem kilka postow odnosnie tego wzmaka i napisane wlasnie bylo o tych kondensatorach. aha i jeszcze co to znaczy ze taki kondensator ma byc na strone?!?

Dzieki!!
Takie kondensatory stosujemy po to by wygładzić napięcie ktore ma tętnienia z sieci no i duzo "śmieci", po to też by gromadziły nam napięcie i podczas dużych wysterowań wzmacniacza dostarczały mu tyle napięcie ile potrzeba.
Bo wiadomo, spada napięcie to i spadnie moc.
Tutaj dużo zalezy od pojemności, im bardziej pojemne tym lepiej.(mniejsze ryzyko tetnień podczas duzych wysterowań wzmacniacza)
To że kondensator ma być "na strone" to znaczy na połówkę z dwuch potencjałów zbudowanego zasilacza symetrycznego.
Dwie połówki (strony) to dodatnia i ujemna a po środku 0 czyli GND
np. 2x10.000uF czyli po 10.000uF na połówkę (stronę).
Jeden kond w dodatniej połówce a drugi w ujemnej. :)
Do wzmacniacza TDA7294 spokojnie wystarczy filtr 2x10.000uF w zasilaczu.
Pozdr.

ODPOWIEDZ