Licznik obiektów z uwzględnieniem kierunku na Atmega8

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
BC547
Użytkownik

Licznik obiektów z uwzględnieniem kierunku na Atmega8

Post autor: BC547 » 13 cze 2017, 16:16

Witam, chciałbym wykonać układ, który pozwoliłby na równoczesne (z kilku miejsc) zliczanie obiektów uwzględniając kierunek ich przesuwania. Stwierdziłem, że do tego celu wykorzystam diody podczerwone oraz elementy światłoczułe a za liczenie odpowiedzialna będzie Atmega8. W każdym miejscu gdzie miałoby się odbywać to zliczanie byłaby jedna dioda IR oraz dwa np. fototranzystory co pozwalałoby określić kierunek. Takich miejsc miałoby być kilka (do 10). Zakładając 10 takich punktów to do ich zbudowania potrzebne jest 10 diod oraz 20 fototranzystorów. Problem w tym, że miałem bardzo mało styczności z mikrokontrolerami i nigdy niczego sam nie "projektowałem" dlatego nie bardzo wiem jak taki układ powinien wyglądać aby spełniał założone warunki. Moja rola ogranicza się tylko do zrobienia układu, programowaniem zajmie się kto inny. Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki lub przykłady na których mógłbym się wzorować ;)
Pozdrawiam

Edycja:
Czy fototranzystory mogą być podpięte w taki sposób?
Obrazek

ODPOWIEDZ