Enkoder magnetyczny podłaczenie oraz izolacja galwaniczna

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Enkoder magnetyczny podłaczenie oraz izolacja galwaniczna

Post autor: Pikczu » 23 kwie 2016, 12:09

Witam mam enkoder magnetyczny układ to AM4096
http://www.rls.si/am4096-12-bit-rotary- ... coder-chip
Układ jest zalany żywicą więc nie zmam rozkładu elementów na PCB znam tylko 4 wyprowadzenia A, B zasilanie oraz masę.
Enkoder jest zakończony kablem o długości około 45 cm.
Mam zamiar podpiąć go do procesora ATmega2560 zasilanego z 5V.
Enkoder będzie pracował w bliskiej odległości od anteny KF do której może być dostarczona moc nawet do 2KW W.CZ.
W związku z tym chciałem odizolować galwanicznie enkoder od procesora,stosując optoizolator np 4n25 izolując tym samym układ od zakłóceń, przepięć i pola W.CZ.
I tu o to natknąłem się na mały problem.
Jak rozwiązać podłączenie, nie znam maksymalnej dozwolonej wartości prądu jaki może płynąc przez układ wyjściowy dla linii A i B.
PDF układu AM4096 milczy na ten temat.

Postanowiłem zaryzykować z prądem 10mA wartość rezystora to 1K
Co sądzicie o takim rozwiązaniu.

ObrazekObrazekObrazek

W rozwiązaniach fabrycznych spotkałem się też z układem o wspólnej masie dla jak np w schemacie z linku poniżej.
Układ U7 LTV847 ma wspólna masę po obu stronach optoizolatora http://cdn.spid.net.pl/schematy/Rot1Prog-Schemat.pdf

Jaki jest sens łączenia tych dwóch mas?? Czy zakłócenia nie przedostaną się właśnie przez tą masę???
Rysunek na dole
Załączniki
Enkoder izolowany.png
Enkoder izolowany.png (10.06 KiB) Przejrzano 4329 razy
Masa.png

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 30 kwie 2016, 7:58

Moim zdaniem w takim rozwiązaniu potrzebowałbyś inny encoder, z wyjściami różnicowymi, jak już boisz się zakłóceń.
Oczywiście ten Encoder który masz da się przerobić (uzbroić w układ), aby mieć sygnał różnicowy, wystarczy zastosować konwerter dla standardu RS422.
No Ale to taka moja teoria.
Załączniki
Encoder Różnicowy.jpg

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 30 kwie 2016, 14:41

Na razie zrobię izolację optyczną i sprawdzę jak to będzie działać.
Dzięki za podpowiedź zdecydowanie bardzo dobrą, w ten sposób będę mogło wysłać ten sygnał na dużo większe odległości jak by przyszła taka potrzeba.

ODPOWIEDZ