Program do skanowania przyciskiem

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Program do skanowania przyciskiem

Post autor: siekierzyński » 24 lis 2015, 21:37

Witam,

posiadam kombajn HP 6110 ze skanerem. Z racji, że dość ciężko udostępnić skaner sieciowo, chce zrobić to w inny sposób, wydaje się być prostszy. Mianowicie na skanerze mam przycisk 'Scan to' i możliwość wyboru programu. Ale w systemie Windows 7, po wejściu w ustawienia skanera, mam opcję 'Wybierz zdarzenie: Naciśnięcie przycisku Skanuj'. Akcje: 'Uruchom ten program' (na szaro), pod spodem: 'Monituj o program, który należy uruchomić' (też na szaro) i pod spodem 'Nie podejmuj żadnej akcji' (pole aktywne i wybrane).
wygląda to dokładnie tak: Obrazek

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak aktywować to 1sze pole? Ogólnie mi chodzi o uruchomienie programu, żeby zapisał skan do folderu udostępnionego w sieci.

Pierwotnym założeniem było to, aby z docelowego komputera uruchamiać skanowanie, ale ni jak idzie udostępnić i podpiąć skaner w sieci.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1795
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 24 lis 2015, 22:34

Do pola "Uruchom ten program" nie masz zarejestrowanego żadnego programu więc tego nie zaznaczysz...
Drugiego pola też nie zaznaczysz z powyższej przyczyny... Skoro nie ma ani jednego programu który mógł by wyokrzystywać skaner to i nie ma jakiego programu monitować...

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Post autor: siekierzyński » 24 lis 2015, 22:45

O tym, że nie ma programu to wiem. Kwestia tego jakie to mogą być programy? W sensie jakiego typu? jak ich szukać? Zainstalowałem kilka, w tym 'PaperScan Free Edition' ale to nic nie zmienia. Teraz szperam instalator 'HP Photo & Imaging Director', może to coś da

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1795
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 25 lis 2015, 8:25

Najprędzej to jakiś dedykowany do Twojego kombajnu...

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 25 lis 2015, 17:44

1. Po zainstalowaniu softu od drukarki, powinieneś też mieć sterowniki do skanera i jakiś soft przypięty do klawiszy skanera. Jeśli nie masz, szukaj na oficjalnych stronach hp'ka. Soft hp albo jest zupełnie darmowy, albo darmowy ale sprawdza obecność urządzenia. 5 minut szukania i już coś znalazłem:
http://support.hp.com/us-en/drivers/sel ... el/1120060

2. Poszukaj czegoś na temat 'USB over Ethernet'. Każde urządzenie USB da się udostępnić w sieci, kwestia ilości kombinowania.

3. Piszesz o HP 6110 (kombajn z faksem) a zrzut ekranu pokazuje model PSC 1100, proszę uściślij. Może zainstalowałeś jakieś skopane sterowniki.

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Post autor: siekierzyński » 26 lis 2015, 21:06

Ertew pisze:zrzut ekranu pokazuje model PSC 1100
Bo to był zrzut pokazujący okno o które mi chodziło. Model jest dalej ten sam, czyli Hp Office-Jet 6110.

Ja znalazłem coś takiego: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/soft ... duct=79477
Niestety sterowniki są tylko pod XP i na Win7 nie działają, nawet w trybie zgodności. Chyba, że spróbuję wszystko wyczyścić na maksa i spróbować jeszcze raz. Ale wątpię, żeby to miało sens, bo program ni jak nie chce sie uruchomić (mam nam yśli też tryby zdogności na koncie administratora).
Ertew pisze:USB over Ethernet
Ja domyślam się, że Ethernet oznacza tu sieć, a nie połączenie kablowe? Bo cała sieć idzie tylko po WiFi (Lan uszkodzony pod czas burzy).

EDIT:
Ok, znalazłem, ze to program, zaraz przetestuję

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1795
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 27 lis 2015, 17:00

Jak sterowniki są tylko pod win xp ? Rozwiń listę a znajdziesz całą gamę sterowników...

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Post autor: siekierzyński » 27 lis 2015, 17:17

Dobra jest jeszcze Vista. Wyżej (7, 8 itp) to jest już jakiś kreator który sprawdza czy są zaisntalowane podstawowe sterowniki z Windows Update. XOS i Linux odpada, bo na serwerze potrebuję Widnowsa do IIS i M$SQL

Widać jaki wychodzi moja nienawiść do Visty ;-)

EDIT:

Sprawdziłem na spokojnie i wychodzi, że najnowsze sterowniki od producenta są do XP. W góre wszystko idzie przez windows update i nie ma dodatkowego oprogramowania.

EDIT:
Przetestowałem to rozwiązanie Ertew, USB over Ethernet, działa świetnie, ma tylko jedną wadę, mianowicie obsługuje tylko jedno połączenie. Ja z kolei mam podłączonych kilka komputerów podłączonych do sieci.

Ew. mogę postawić wirtulaną maszyną z XP i spróbować sterwoników pod XP... Szaleństwo ;-)

ODPOWIEDZ